Schallaburg

A Schallaburg 2020. március 28. és november 8. között egy utazásra invitál a Fekete-tengertől egészen a Schallaburgig.

2020-ban a Duna hullámai morajlanak a Schallaburgban. A „DONAU – Menschen, Schätze & Kulturen“ című kiállítás a folyón felfelé kíséri a szemlélődőt a Duna-deltától a Schallaburgig.

A Duna évmilliókkal ezelőtt vájta ki medrét kiindulópontjától, a németországi Donaueschingentől, ahol a Brigach és a Breg összefolyik, egészen a Fekete-tengerig. Napjainkban a Duna Európa második leghosszabb folyója. 

Ár ellen!

A „DONAU – Menschen, Schätze & Kulturen“ kiállítás a 0. kilométernél indul Sulina településén a Romániában található Duna-deltában: Az utazás a Fekete-tengertől a Vaskapu-szoros szűk szurdokain, Magyarország sík vidékein és a Wachau régióján át a Schallaburgig tart. A folyó mentén számos történettel és elbeszéléssel találkozni. Ilyen pl. az elsüllyedt sziget, az Ada Kaleh tragikus végzete, valamint egy rejtélyes kultúra nyomai az újkőkorszakból a Duna szerb szakaszán; Savoyai Jenő harca az oszmánok ellen, ill. a dunai svábok sorsa. A kiállítás még a magyar halászlé titkaival is foglalkozik, valamint a Kék Duna keringő mítoszát is taglalja. Emberek, lenyűgöző tájak és olyan kiállított darabok, melyek javarészt még nem voltak láthatók Ausztriában: Ezek mind egy olyan színes egyveleget alkotnak, mint amilyen maga a Duna sokszínűsége; hiszen nincs még egy olyan folyó a világon, mely ilyen sok különböző országot, nyelvet és mentalitást kötne össze, mint a Duna.