A tél nyomában

Nem sokan tudják, hogy az alpesi sísport bölcsője a Mostviertel.

A lilienfeldi síúttörő, Mathias Zdarsky az 1890-es években fejlesztette ki a lilienfeldi kötést és az ehhez illő technikát. Olyan újítás volt ez, amely jó néhány hegybarátot vonzott Alsó-Ausztriába, hogy Zdatskynál elsajátítsa az új sportot. A lilienfeldi Hausberg Muckenkogel, ahol 1905-ben a világtörténelem első síversenyét tartották, még ma is kedvelt síterület.

Zdarsky tanár volt, de lelkes sportember is, továbbá kellő kézügyességgel is rendelkezett: világkörüli utazásai után Lilienfeldben telepedett le, ahol olyan kötéssel fejlesztette tovább a klasszikus skandináv síkötést, amelynél a sarok nem tudott oldalra kimozdulni. Így fejlődött ki 1890 és 1896 között az évszázados északi sífutásból az „alpesi” (lilienfeldi) technika. A következő években Zdarsky jó 20 000 lelkes téli sportolót tanított meg a meredek hegyen való lesiklásra, így a mostvierteli Lilienfeld ezen sportág szülőhazájaként vonult be a történelembe. Ma Lilienfeld, illetve a Muckenkogel kicsi, de kedvelt síterület ülőlifttel. Jó terepe az alpesi sífutásnak, snowboardozásnak, szánkózásnak és téli túrázásnak.

Léceken a völgybe

A síelés úttörője, Mathias Zdarsky tiszteletére néhány lelkes traiseni 1985-ben nosztalgia-sícsoportot alapított. „Azóta már milliószor felléptünk a világkupa-versenyek előprogramjaként“ meséli az egyik alapító, Eduard Fürst. A Muckenkogelen minden év márciusában egy világszerte egyedülálló történelmi versenyt rendeznek, amelyet látva úgy érzi az ember, visszafelé forog az idő kereke. Bőrcipőben, egy bottal síelnek, a síléc fából készül, nincsenek acélszélek, a pálya pedig előkészítetlen. Mindez sok nosztalgiával, mint Zdarsky korában, aki 1905. március 19. Lilienfelden rendezte az első szlalomversenyt.