Wachaui istennő

A Willendorfi Vénusz Ausztria lehíresebb régészeti lelete.

Kr. e. 27500-ban véste meg egy művész Willendorf an der Donauban egy kis darab mészkőből az apró, gömbölyded női alakot, mely az egyik oka annak, hogy manapság a Wachau Ausztria legrégebbi kultúrtájai közé tartozik.

A hölgy valóban nem azok a fiatal, vékony, hosszúlábú lányok közé tartozik, akiket napjainkban a szépségkirálynő választásokon látni. „Willendorfi Vénusz” névre hallgat az a 11 cm nagyságú női alak, melyet 29500 évvel ezelőtt mészkőből véstek és teltkarcsú arányaival ma is elvarázsolja a szemlélődőt. A szobrocska 1908-ban került napvilágra Willendorfban a Wachauban a Duna menti vasútvonal építse során. Manapság a bécsi természettudományi múzeumban csodálhatjuk meg. Willendorfban a Venusiumban további leletek is megtekinthetők az őskorból, ill. a Vénusz feltárásának folyamatát is végig kísérhetjük.

A Wachau, az UNESCO világörökség része

De: Mire is kellett a Vénusz? A termékenység jelképe, egy istennői képmása vagy netalán az őskori erotikáról árulkodik? A régészek nem biztosak a válaszban. Abban az UNESCO 2000-ben azonban biztos volt, hogy a Wachau a világörökség részét képezi és ezzel nemcsak a willendorfi szobrász munkásságát méltatták, hanem egy egész kultúrtájét, ahol már évezredek óta alkot az ember.