A csermely halkan zúgott...

Schubert Atzenbruggban vagy Schönbergben Mödlingben: A zenéhez köthető emlékhelyek Alsó-Ausztriában számos történetet mesélnek el.

Egy hajtincs Franz Schuberttől Atzenbruggban, az a rohraueri nádtető, mely alatt Joseph és Michael Haydn született és egy ház Badenben, ahol Ludwig van Beethoven vívódott sorsával, miközben az örökkévalóságnak komponált.

Nem is csak a híres komponisták miatt – köztük Arnold Schönberggel, aki Mödlingben lakott, és Hugo Wolffal, akinek nyomai Perchtoldsdorfba vezetnek - érdemes útra kelni és felfedezni a zene emlékhelyeit Alsó-Ausztriában. Ott van pl. Ignaz Joseph Pleyel, Beethoven kortársa, aki a weinvierteli Ruppersthalból egészen a messzi Párizsig jutott. A korában roppant népszerű zeneszerzőt napjainkban koncertekkel és egy látványos múzeummal éltetik, melyet szülőházában hoztak létre. Benedict Randhartinger, zeneszerző, énekes és udvari karmester munkásságáról szintén koncertekkel, ill. egy nagy gondossággal kialakított múzeummal emlékeznek meg a mostvierteli Ruprechtshofenben. Atzenbrugg kastélyában pedig egy szép hagyományt hívtak életre: Ott, ahol Franz Schubert a barátaival töltötte el a nyári hónapokat, napjainkban zseniális Schubert-hangversenyeket tartanak.