12 tipp alpesi nyaraláshoz

Izgalmas, változatos és meglepő: 12 szenzációs információt gyűjtöttünk össze Önnek az alpesi nyaraláshoz.

Skytour Hochkar, © Rene Jagersberger

100 hegycsúcs 1 képen

Alsó-Ausztria legmagasabb kilátóhelyén, a Hochkaron található Skytour 360° platformon lábunk előtt hever a Mostviertel, sőt az egész világ. Kedvező látási viszonyok mellett messze ellátni: 1000 kétezres csúcs lenyűgöző látványában lehet részünk.

Tovább olvas
Az első osztrák libegő, © Wiener Alpen in Niederösterreich/Franz Zwickl

Az első osztrák libegő

Ausztria legeslegelső libegőjén nem látszik meg a kor. A Rax-kötélpályát 1926-ban avatták fel, és néhány karbantartó felújítás után ma új fényben ragyog.

Tovább olvas
Dürrenstein Természetvédelmi Terület, © Mostviertel Tourismus/weinfranz.at

Közép-Európa legnagyobb őserdeje

Valóban igaz: Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű, máig fennmaradt őserdő-maradványa a Mostviertelben, pontosabban a dürrensteini erdőségben található. Ausztria legszigorúbb természeti rezervátuma, a Rothwald-őserdő az utolsó jégkorszak óta nem látott se baltát, se motoros fűrészt.

Tovább olvas
Stierwaschboden erőmű, © Mostviertel Tourismus/weinfranz.at

Úttörőként az áramtermelésben

A stierwaschbodeni Wienerbruck erőművet 1907-1911 között építették, ezzel az EVN áramszolgáltató egyik legrégibb erőműve. Innét kapja az áramot a Mariazell-vasút (Mariazellerbahn), amely az Osztrák-Magyar Monarchia legelső villamosított vasútvonalai közé tartozott.

Tovább olvas
Naturfreundehaus Knofeleben, © Wiener Alpen/Bene Croy

Császári utakon

A nyári üdülések és vadászatok alkalmával a császár mindig Reichenauban, a Thalhofban berendezett lakosztályában szállt meg, mindössze néhány lépésre az Eng szurdoktól. Ha nyomdokain járva bebarangoljuk a vadregényes szurdokot, Knofelebenbe érkezünk, ahol egykor a császári vadászház állt – ma pedig a Naturfreundehaus Knofeleben turistaház várja a megpihenni vágyó vendégeket.

Tovább olvas
Elisabethkircherl, © Wiener Alpen in Niederösterreich/Franz Zwickl

Sissi sugarai

A Hochschneeberg tetején trónol az Erzsébet-kápolna, amelyet Sissi császárné meggyilkolása után az ő tiszteletére emeltek. A templom a szakadék közvetlen közelében épült, ezért még ma is – Sissihez méltón – meglepően messzire ellátszik, kisugárzása szinte ellenállhatatlan.

Tovább olvas
Naturpark Hohe Wand, © Wiener Alpen/Franz Zwickl

Hegyi kecskék a Hohe Wandon?

Igazából nem itt volna a helyük, mégis ideszoktak és otthonra leltek: a Hohe Wand hegyi kecskéi ma már ugyanúgy hozzá tartoznak a tájhoz, mint az élesen tagolt sziklák. A hegymászók és turisták ugyanolyan előszeretettel fotózzák őket, mint a páratlan panorámát. Tippünk: A legjobb kilátás a Skywalk Hohe Wand-ról nyílik.

Tovább olvas
Hochschneeberg hegyi vasútállomás, © Wiener Alpen in Niederösterreich/Franz Zwickl

A legmagasabban fekvő pályaudvar

A Hochschneebergen található Ausztria legmagasabban fekvő vasútállomása. És ha a helyszín önmagában nem volna elegendő: a hochschneebergi pályaudvaron egy galéria is található a puchbergi festő, VOKA műveivel.

Tovább olvas
Csodás földalatti világ az Ötscher cseppkőbarlangjában, © Melanie Karas

Madonna a Mostviertelben

Hogy kerül Madonna, flamingó és elefántfül a cseppkőbarlangba? A természet alakította így, hiszen az Ötscher cseppkőbarlangjában járunk, amelyet egyedülálló kőalakzataival izgalmas 45 perces vezetés keretében fedezhetünk fel.

Tovább olvas
Eibl Teichhütte, © Familie Tröstl

Szerencse a szerencsétlenségben

Először a hozzá tartozó felvonó bizonyult üzemképtelennek, majd mégis helyreállították az Eibl Teichhütte menedékházat – aztán pedig gyújtogatás történt. Az idilli turistaház valóban nehezen indult be. Ezzel szemben ma közkedveltebb, mint valaha!

Tovább olvas
A Wechselen található alpesi legelőket nem Alm-nak, hanem Schwaig-nak hívják, © Wiener Alpen in Niederösterreich/Michael Reidinger

Alpesi legelők a Wechsel hegyen

A Stájerországot Alsó-Ausztriától elválasztó határhegy, a Wechsel abban is különleges, hogy az alpesi legelőket itt nem a közismert Alm, hanem a Schwaig szóval jelölik. Ha felkeressük őket, számos szakrális eredetű határkővel találkozhatunk, ilyenek például a „Fekete Úristen” („Schwarzer Herrgott”) vagy a „Kőkereszt” („Steinernes Kreuz“).

Tovább olvas
Az Ötscher, a legendák hegye, © Mostviertel Tourismus/weinfranz.at

Mondák, legendák hegye

Az Ötscher mindig is lenyűgözte és magával ragadta az emberi képzeletet. Nem csoda hát, hogy számos történet kötődik hozzá, például a Viharlyukról, amely állítólag vihart képes támasztani, vagy a Galamblyukról, amelyben nem galambok, hanem elkárhozott lelkek tanyáznak. Ezernyi monda lengi körül ezt az ősi hegyet. Ideje volna néhánynak a nyomába erednünk!

Tovább olvas