A spitzi bortúra

Gyalogtúra Spitz, Kirchenplatz-tól

Hogy lássad ezt a tartalmot, foggad el a sütiket. Frissítsd a sütiket
Teljes képernyő
Magasságprofil

4,32 km hossz

Túraadatok
 • Nehézség: könnyű
 • Útvonal: 4,32 km
 • Emelkedő 200 Hm
 • Lejtés: 200 Hm
 • Időtartam: 1:30 h
 • Legalacsonyabb pont: 226 m
 • Legmagasabb pont: 377 m
Tulajdonságok
 • Körtúra
 • Szép kilátás
 • Evés-ivás lehetőség
 • Megközelíthető vonattal és busszal
 • Kulturális/történelmi értékek
 • Állattani érdekességek

Részletek: A spitzi bortúra

Rövid leírás

Spitz és a Wachau – erről azonnal békés szőlőskertek, évszázados teraszok, nemes fehérborok, mint a Zöd Veltelini és a Rizling, romantikus tájak, heurigerek, barokk présházak, valamint a Duna és a sárgabarack jut az ember eszébe, teljes joggal. A spitzi bortúra útvonalon bejárhatja legismertebb spitzi szőlősorokat, élvezheti a Wachaura nyíló csodás panorámát, s bepillantást nyerhet a spitzi borászok szőlőtermszető és bortermelő mukájába.

Leírás

A túra útvonalát borosüveget ábrázoló táblák jelzik.

Spitz festői borvároskája a Wachau kellős közepén található, a világ legszebb folyami tájainak egyike – a Duna mentén ez az egyetlen, ami az UNESCO világörökség része. A város ugyanakkor a Jauerling lábánál terül el, ami a legmagasabb hegycsúcs (960 méter) a Duna teljes hosszában, s a természeti park címet viseli. Spitzben bizonyíthatóan mintegy kétezer éve foglalkoznak bortermeléssel. A bortermelés alapját a meredek szőlőskertek képezik, például a város közepén a Tausendeimerbergen, amelyek nagyrészt hagyományos és ökológiai szempontból igen értékes terméskő-falakon és teraszokon találhatók. A spitzi bortúrán teraszok, a leghíresebb és legjobb bortermelő helyek mentén halad el, megismeri a legjobb borászokat – mindeközben végig gyönyörködhet Spitz, a Duna és a Wachau látványában.

A túra kiinduló pontja

Spitz, Kirchenplatz

A túra végállomása

Spitz, Kirchenplatz

Utak leírása A spitzi bortúra

A barock Kirchenplatztól indulunk, a Gasthaus Mariandllal szmközt található az első útmutató, a mindőségi borosüveget ábrázoló tábla. balra megyünk, majd a spitzi kastélynál jobbra fordulunk, áthaladunk egy boltíves kapu alatt és átmegyünk a parkolón. Az utca végén elérjük a szőlősorokat, a Schießplatzot (információs tábla), és jobbra megyünk tovább. Jó kétszáz méter múlva elérjük a Trutschplatzot (információs tábla), innen balra fordulunk a Rote-Tor-Gasséba. A következő kereszteződésnél jobbra megyünk, és el is érjük a szőlőtermelő helyeket (Rieden Achspoint és Hochrain), velünk szemben a legendás Singerriedel sor áll. Az út végén balra fordulunk, felmegyünk a Rotes Torig, ami fantasztikus kilátóhely, egyben a spitzi „falufal” utolsó maradványa. A kaputól (nem megyünk át rajta) lefelé indulunk (dűlőút), az első háznál, a Bracher-birtoknál jobbra megyünk megint fölfelé (dűlőút), és áthaladunk a Pluris-szőlőkerten. Egy nagy kanyar után útelágazáshoz érünk, ahol tovább megyünk jobbra, a hegynek fel. A következő kereszteződésnél balra fordulunk, és megérkezünk a Hartberg-kertbe. Keresztülmegyünk rajta, egy jobbkanyarnál elhagyjuk az aszfaltozott utat és egyenesen megyünk tovább. Ismét elérünk egy dűlőútra, ekkor balra fordulunk. Néhány perces séta után jobbra elhagyjuk a dűlőutat és befordulunk a Gasslreith-birtokra. Kicsi jobbkanyar után lefelé indulunk a Radlbach-dűlő irányába. Ide megérkezvén balra megyünk, és néhány száz métert megtéve elérjük Radlbach városrészt, a maga gótikus épületeivel. radlbach végén kereszteződéshez érünk, balra fordulunk. A következő kereszteződésnél ismét balra megyünk majd rögtön jobbra, a Hinterwegre fordulunk. Enyhe lejtőn folytatjuk az utunkat,, jó kilátással a Singer-birtokra, végül visszaérünk a kastélyhoz, jobbra fordulunk, és megérkezünk a spitzi Kirchenplatzra.

Érkezés

A1 Melkig, onnan aa B3-ason Spitzi, vagy az S5-ön, az S33-ason Kremsig, és onnan a B3-ason Spitzig.

Parkolás

A Duna mentén, a vasútállomásnál vagy a spitzi kastélynál.

 

Spitzre Melkből és Kremsből óránként indul a WL1 jelzésű buszjárat. Menetrend: www.vor.at. További lehetőségek: Wachaubahn: www.noevog.at vagy a hajóval a Dunán: www.brandner.at, www.ddsg-blue-danube.at

További információk / linkek

A spitzi tourinformban megtaláljuk a bortúra nyomtatott prospektusát. Tourismusinformation Spitz, Mittergasse 3a, 3620 Spitz a. d. Donau - a Duna mentén, a B3-as főúton, T: +43(2713)2363, F: +43(2713)2988,  www.spitz-wachau.com .

 

Felszerelés

Túracipő, vízálló ruházat eső esetére, víz, Wachau túratérkép, a heurigerek, vagyis a hagyományos borozók nyitva tartását tartalmazó füzet (Heurigenkalender). A  www.welterbesteig.at   oldalon a Service/Tipps link alatt megtalálja a javasolt felszerelés teljes listáját német nyelven.

 

Biztonsági előírások

Az út javarészt jól járható (dűlőutak), de néha át kel kelni a szőlőtőkék között. Ezért ajánlott a zárt cipő. A wachaui hegyi mentők száma: 140.

A szerző tippjei

Spitzi hajózási múzeum (Schifffahrtsmuseum Spitz), Hinterhaus várromja, történelmi élelmiszerbolt. Spitzben kb. 30 heuriger, vagyis helyi, hagyományos borozó található. A Vinea Wachau "My Wachau" applikációnak köszönhetően szinte egy kattintással megtudhat mindent a helyi borászatokról, a borozók nyitva tartásáról és a híres dűlőkről. Az ajánlott felszereléslistát megtalálja a www.welterbesteig.at oldalon a Service/Tipps menüpont alatt.

További túrák a kiindulási pont körül