Duna menti kerékpárút 5. etap északi part: Emmersdorf – Krems

A legjobb kerékpárutak Emmersdorf-tól Krems-ig

Hogy lássad ezt a tartalmot, foggad el a sütiket. Frissítsd a sütiket
Teljes képernyő
Magasságprofil

34,43 km hossz

Túraadatok
 • Nehézség: közepes
 • Útvonal: 34,43 km
 • Emelkedő 82 Hm
 • Lejtés: 95 Hm
 • Időtartam: 2:40 h
 • Legalacsonyabb pont: 196 m
 • Legmagasabb pont: 224 m
Tulajdonságok
 • Szakaszosan teljesíthető túra
 • Szép kilátás
 • Evés-ivás lehetőség
 • Kulturális/történelmi értékek
 • Földtani érdekességek
 • Állattani érdekességek

Részletek: Duna menti kerékpárút 5. etap északi part: Emmersdorf – Krems

Rövid leírás

Romantikus táj varázslatos vidékén

Ez a túra Emmersdorf an der Do nautól a Wachau kultúrtájon át halad a Duna menti kerékpárúton, ahol Krems an der Donau önálló tartományi városa az etap úti célja. Útközben az UNESCO világörökség részét képző régió számos települését érintjük, mint pl. Aggsbach, Spitz és Weißenkirchen in der Wachau, mielőtt Kremsbe, a kereskedelem és kultúra regionális központjába érünk.

Leírás

Alig hagyjuk el Emmersdorfot, máris ízelítőt kapunk abból, hogy miért lett a Wachau az UNESCO világörökség része: a sűrű erdőkkel benőtt domboldalakból szirtfalak emelkednek ki, a lágyan hullámzó lankákon szőlőskertek zöldellnek, a homokos parton hullámok csapdosnak, és történelmi várromok, régi falvak és híresen vendégszerető hagyományos borozók szegélyezik az utat.

Az ősi Aggsbachból gyönyörű a kilátás a szemközti oldalon ágaskodó aggsteini várromra, ahol a legenda szerint egykoron rabló lovagokat ért utol az igazságszolgáltatás. Willendorf települését egy régészeti lelet tette híressé: a „Vénusz”. A kis női alak, mely napjainkban a bécsi Természettörténeti Múzeumban tekinthető meg, arról tesz tanúbizonyságot, hogy a vidék már 50.000 évvel ezelőtt is lakott volt. 

Schwallenbachban néhány középkori fal idéz letűnt időket. Nem sokkal Spitz előtt pedig egy bizarr sziklaformációra leszünk figyelmesek, mely „Teufelsmauer” névre hallgat. A monda szerint az ördög ezzel akarta a Duna folyását megállítani. Spitzben érdemes beiktatni egy pihenőt, hiszen számos látnivaló vár itt, mint pl. egykori uradalmak épületei a 16. századból, a késő gótikus plébániatemplom, Hinterhaus romjai vagy a hajózási múzeum.

A St. Michael erődtemplom kúpcserepein Weißenkirchenben nyulak „futnak” – a legenda szerint egy hideg tél során a sok hó űzte fel oda őket. A település Wachau múzeumában a régió híres népviseletét, a „Goldhaubent” is megnézhetjük közelebbről. Wösendorf településének fő látványosságai a hagyományos heuriger borozókon túl a késő barokk plébániatemplom és annak oltárképei, melyeket „Kremser Schmidt” (Martin Johann Schmidt, 1718-1801) készített. 

Folyóparti elhelyezkedése, a bájos szőlőskertek, az erdős lankák és a különleges szirtfalak mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Dürnstein városkája Ausztria egyik legkedveltebb úti célja. A dürnsteini apátság kék templomtornya már messziről látható. A dombtetőn ágaskodó dürnsteini romok pedig egykoron azt a várat alkották, melyben Oroszlánszívű Rihárd is raboskodott. Miután Unterloiben bortermelő települését is elhagyjuk, hamarosan Kremsbe érkezünk, mely az etap célállomása.                         

A túra kiinduló pontja

Emmersdorf

A túra végállomása

Krems

Utak leírása Duna menti kerékpárút 5. etap északi part: Emmersdorf – Krems

Emmersdorf an der Donau - Aggsbach - Spitz - Weißenkirchen in der Wachau - Dürnstein - Krems an der Donau

Túraleírás:

A túra Emmersdorf an der Donauban indul. A „Wachau kapuja” elnevezés már sejteti, hogy itt indul az azonos nevű kultúrtáj is, melyet a Duna északi partján haladva fedezünk fel. Ehhez nagyrészt a B3-as főúton haladunk, amit csak alkalmanként hagyunk el. 

Kis települések érintésével és meredek domboldalak mentén egyre közeledünk Aggsbach Markthoz. Innen meseszép a kilátás Aggstein várromjára a túloldalon, melynek története egészen a 12. századra vezethető vissza. Willendorf után letérünk a B3-ról és az L7140 jelzésű mellékúton haladunk tovább röviddel Schwallenbach utánig. Itt ismét rátérünk a Duna menti főútra és ezen folytatjuk utunkat a gyönyörű tájon. 

Spitz után többször is letérünk a B3-ról és áthaladunk Wösendorf, valamint Weißenkirchen településein. Aztán megérkezünk Dürnsteinba, abba a kisvárosa, ahol a régió szinte minden szépsége összefonódik. Itt jól látszanak a wachaui tájra jellemző sajátosságok: a dimbes-dombos vidék meredek hegyoldalakkal, melyekbe teraszosan ékelődnek be egymás után a szőlőskertek. Mindehhez pedig a Duna szolgáltatja a hátteret, mely megfelelő fényviszonyok mellett szinte egy festményre emlékeztet. Azonban a kultúra kedvelői sem maradnak parlagon, hiszen meglátogathatjuk itt a dürnsteini várromot vagy az 1372-ben bejegyzett apátságot, mely kék templomtornya a város jelképe is egyben. 

Dürnstein után eltávolodunk kissé a Dunától és szántóföldek mentén tekerünk tovább. Unterloiben után visszatérünk a B3-ra és ezzel ismét a Duna mentén haladunk. Itt csupán még néhány kilométert kell gyűjtenünk ahhoz, hogy Krems an der Donauba érjünk.

 

 

Érkezés

A B3-as úton Emmersdorf an der Donauig

Parkolás

Hotel Donauhof Emmersdorfban

Emmersdorfot számos busz érinti.

További információk / linkek

Verantwortlicher für den Inhalt dieser Tour
Donau Niederösterreich Tourismus GmbH
Letzte Aktualisierung: 11.04.2024

További túrák a kiindulási pont körül