Duna menti kerékpárút 4. etap északi part: Grein – Emmersdorf

A legjobb kerékpárutak Grein-tól Emmersdorf-ig

Teljes képernyő
Magasságprofil

44,61 km hossz

Túraadatok
 • Nehézség: közepes
 • Útvonal: 44,61 km
 • Emelkedő 356 Hm
 • Lejtés: 376 Hm
 • Időtartam: 3:30 h
 • Legalacsonyabb pont: 208 m
 • Legmagasabb pont: 250 m
Tulajdonságok
 • Egyirányú túra
 • Szakaszosan teljesíthető túra
 • Evés-ivás lehetőség
 • Kulturális/történelmi értékek
 • Növénytani érdekességek

Részletek: Duna menti kerékpárút 4. etap északi part: Grein – Emmersdorf

Rövid leírás

Ahol minden kitérő csodás kilátásokkal kecsegtet

Leírás

Mielőtt elindulunk, érdemes egy sétát tenni, akár vezetéssel, Grein csinos belvárosában, az óváros főterén a történelmi városi színházhoz, a felső-ausztriai hajózási múzeumhoz vagy Greinburg kastélyához. Szintén látványos a közeli Stillensteinklamm szurdok különleges sziklaalakzataival.

 

Hamarosan a Strudengau régió sűrű erdei közt tekerünk, mely neve az örvényekre vezethető vissza, melyek egykoron sok fejtörést okoztak a hajósoknak.  

 

St. Nikolanál Werfenstein romjai láthatók, ahonnan egykoron láncot dobtak át Wörth szigetére. A megfeszülő láncok a hajókat voltak hivatottak megállítani. A romantikus Donauleiten térségben Sarmingstein és Hirschenau településeinek érintésével Persenbeugba érkezünk, ahol előzetes bejelentkezés esetén akár meg is nézhetjük a híres dunai erőművet.

 

Ezt követően két kitérő közül is választhatunk: Marbachnál, amennyiben kondíciónk és bringánk engedi, hegymenetben ellátogathatunk a messziről látható Maria Taferl kegytemplomhoz. A barokk bazilikától lélegzetelállító kilátás nyílik a Duna völgyére. Klein-Pöchlarnnál Arstetten kastélya felé térhetünk le, melyben Ferenc Ferdinánd trónörökös életével ismerkedgetünk meg. A 1914-ben Szarajevóban merénylet áldozatává esett főherceget és feleségét itt a kriptában helyezték örök nyugalomra. Miután elértük az úti célt, Emmersdorfot, a Dunahídon átkelhetünk a folyón, hogy megnézzük a szemközt fekvő Melk nevezetességeit (lást E4-S).      

A túra kiinduló pontja

Grein

A túra végállomása

Emmersdorf

Utak leírása Duna menti kerékpárút 4. etap északi part: Grein – Emmersdorf

Grein - St. Nikola - Weins - Persenbeug-Gottsdorf - Marbach - Klein-Pöchlarn - Emmersdorf

 

Túraleírás = alternatív útvonal (Grein és Weins között a kerékpárút jelöléssel ellátott, külön sávban halad a B3-as főút szélén)

 

Ez a túra Greinban indul, ahonnan a B3-as utat kell követni, mely a Duna mentén halad. Az út két oldalán húzódó, sűrű erdőkkel borított lankák csodálatos látványt nyújtanak. Már messziről látszik Werfenstein vára Nikolanál, melynek történelme egészen a 12. századra nyúlik vissza. Sarmingstein (kikötő) és Hirschenau után elérjük Felső- és Alsó-Ausztria határát. Kalkgrub és Weins után elhaladunk a monumentális Ybbs-Persenbeug dunai erőmű mellett. Itt találkozik a két régió, a Strudengau és Nibelungengau.             

 

Az út további részén jól látszik Maria Taferl kegytemploma. Persenbeug-Gottsdorf után elhagyjuk a B3-as utat és követjük a Duna partját, de nem sokkal később újra a főúton haladunk az úti célig, Emmersdorfig. Addig is, átszelünk több kisebb települést, mint Marbach an der Donau és Klein-Pöchlarn, melyek tökéletes helyszínek egy kis pihenéshez. Klein-Pöchlarnnál maradhatunk akár egy kicsit hosszabban is, hiszen Artstetten kastélyát mindenképp érdemes itt meglátogatni. Emmersdorfnál tehetünk egy kitérőt a Duna másik partjára. Melkben megnézhetjük a híres bencés apátságot, mely már a bicikliútról is jól látszik. Az apátság egész évben látogatható.

Érkezés

Auf der B3 (Donaustraße) bis nach Grein.

Parkolás

Parkplatz am Campingplatz Grein

Bushaltestelle Grein Schiffsstation

További információk / linkek

Verantwortlicher für den Inhalt dieser Tour
WGD Donau Oberösterreich Tourismus GmbH
Letzte Aktualisierung: 14.10.2020

További túrák a kiindulási pont körül