Duna menti kerékpárút 4. etap északi part: Grein – Emmersdorf

A legjobb kerékpárutak Grein-tól Emmersdorf-ig

Hogy lássad ezt a tartalmot, foggad el a sütiket. Frissítsd a sütiket
Teljes képernyő
Magasságprofil

44,61 km hossz

Túraadatok
 • Nehézség: könnyű
 • Útvonal: 44,61 km
 • Emelkedő 33 Hm
 • Lejtés: 72 Hm
 • Időtartam: 3:30 h
 • Legalacsonyabb pont: 208 m
 • Legmagasabb pont: 250 m
Tulajdonságok
 • Szakaszosan teljesíthető túra
 • Evés-ivás lehetőség
 • Kulturális/történelmi értékek
 • Növénytani érdekességek

Részletek: Duna menti kerékpárút 4. etap északi part: Grein – Emmersdorf

Rövid leírás

Ahol minden kitérő csodás kilátásokkal kecsegtet

Leírás

Mielőtt elindulunk, érdemes egy sétát tenni, akár vezetéssel, Grein csinos belvárosában, az óváros főterén a történelmi városi színházhoz, a felső-ausztriai hajózási múzeumhoz vagy Greinburg kastélyához. Szintén látványos a közeli Stillensteinklamm szurdok különleges sziklaalakzataival.

 

Hamarosan a Strudengau régió sűrű erdei közt tekerünk, mely neve az örvényekre vezethető vissza, melyek egykoron sok fejtörést okoztak a hajósoknak.  

 

St. Nikolanál Werfenstein romjai láthatók, ahonnan egykoron láncot dobtak át Wörth szigetére. A megfeszülő láncok a hajókat voltak hivatottak megállítani. A romantikus Donauleiten térségben Sarmingstein és Hirschenau településeinek érintésével Persenbeugba érkezünk, ahol előzetes bejelentkezés esetén akár meg is nézhetjük a híres dunai erőművet.

 

Ezt követően két kitérő közül is választhatunk: Marbachnál, amennyiben kondíciónk és bringánk engedi, hegymenetben ellátogathatunk a messziről látható Maria Taferl kegytemplomhoz. A barokk bazilikától lélegzetelállító kilátás nyílik a Duna völgyére. Klein-Pöchlarnnál Arstetten kastélya felé térhetünk le, melyben Ferenc Ferdinánd trónörökös életével ismerkedgetünk meg. A 1914-ben Szarajevóban merénylet áldozatává esett főherceget és feleségét itt a kriptában helyezték örök nyugalomra. Miután elértük az úti célt, Emmersdorfot, a Dunahídon átkelhetünk a folyón, hogy megnézzük a szemközt fekvő Melk nevezetességeit (lást E4-S).      

A túra kiinduló pontja

Grein

A túra végállomása

Emmersdorf

Utak leírása Duna menti kerékpárút 4. etap északi part: Grein – Emmersdorf

Grein - St. Nikola - Weins - Persenbeug-Gottsdorf - Marbach - Klein-Pöchlarn - Emmersdorf

 

Túraleírás = alternatív útvonal (Grein és Weins között a kerékpárút jelöléssel ellátott, külön sávban halad a B3-as főút szélén)

 

Ez a túra Greinban indul, ahonnan a B3-as utat kell követni, mely a Duna mentén halad. Az út két oldalán húzódó, sűrű erdőkkel borított lankák csodálatos látványt nyújtanak. Már messziről látszik Werfenstein vára Nikolanál, melynek történelme egészen a 12. századra nyúlik vissza. Sarmingstein (kikötő) és Hirschenau után elérjük Felső- és Alsó-Ausztria határát. Kalkgrub és Weins után elhaladunk a monumentális Ybbs-Persenbeug dunai erőmű mellett. Itt találkozik a két régió, a Strudengau és Nibelungengau.             

 

Az út további részén jól látszik Maria Taferl kegytemploma. Persenbeug-Gottsdorf után elhagyjuk a B3-as utat és követjük a Duna partját, de nem sokkal később újra a főúton haladunk az úti célig, Emmersdorfig. Addig is, átszelünk több kisebb települést, mint Marbach an der Donau és Klein-Pöchlarn, melyek tökéletes helyszínek egy kis pihenéshez. Klein-Pöchlarnnál maradhatunk akár egy kicsit hosszabban is, hiszen Artstetten kastélyát mindenképp érdemes itt meglátogatni. Emmersdorfnál tehetünk egy kitérőt a Duna másik partjára. Melkben megnézhetjük a híres bencés apátságot, mely már a bicikliútról is jól látszik. Az apátság egész évben látogatható.

Érkezés

Follow the B3 (Donaustrasse) to Grein

Parkolás

Parking lot at the campgrounds in Grein

Bus station at the Grein boat station

További információk / linkek

Verantwortlicher für den Inhalt dieser Tour
WGD Donau Oberösterreich Tourismus GmbH
Letzte Aktualisierung: 11.04.2024

További túrák a kiindulási pont körül