Duna menti kerékpárút 5. etap déli part: Melk – Mautern

A legjobb kerékpárutak Melk-tól Mautern-ig

Hogy lássad ezt a tartalmot, foggad el a sütiket. Frissítsd a sütiket
Teljes képernyő
Magasságprofil

33,33 km hossz

Túraadatok
 • Nehézség: közepes
 • Útvonal: 33,33 km
 • Emelkedő 78 Hm
 • Lejtés: 85 Hm
 • Időtartam: 2:40 h
 • Legalacsonyabb pont: 195 m
 • Legmagasabb pont: 246 m
Tulajdonságok
 • Szakaszosan teljesíthető túra
 • Szép kilátás
 • Evés-ivás lehetőség
 • Kulturális/történelmi értékek
 • Növénytani érdekességek
 • Állattani érdekességek

Részletek: Duna menti kerékpárút 5. etap déli part: Melk – Mautern

Rövid leírás

Változatos táj barokk apátságok és rabló lovagvárak között

A Duna menti kerékpárút e csodálatos szakasza Melktől, a Wachau kapujától a folyó mentén Mauternig, a történelmi jelentőségű városig halad, mely már a rómaiak idején is meghatározó szerepet játszott. Mindeközben a mesés Duna völgyben Schönbühel an d er Donau, Aggsbach és Rossatz-Arnsdorf településein tekerünk át.  

Leírás

Ez az etap a Dunkelsteiner Waldon, vagyis Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő erdős vidékén vezet át. A déli part egyik előnye a csodálatos kilátás a szemközti oldalra, vagyis a világörökség részét képző Wachau lankás, sziklás, dúsan zöld hegyoldalaira, a teraszos szőlőskertekre és a bájos kis településekre. Mielőtt elhagyjuk a Wachau kapujának is nevezett Melket, mindenképp érdemes ellátogatni az 1089-ben alapított bencés apátságba. A látványos könyvtár, mely 85000 kötettel és egy Paul Troger által készített mennyezeti freskóval rendelkezik, többek között a Nibelungen-ének egy kivonatának is otthont ad. 

Ez a hősi eposz emlékeztet arra, hogy milyen nagy történelemre tekint vissza az a régió, melyet épp átszelünk. Ezt Schönbühelnél ősi régészeti leletek is alátámasztják. Található itt még egy bájos kis kastély is a Duna parton, aztán már elénk is tárul Aggstein, ahol 300 m-el a Duna felett az azonos nevű, legendákkal övezett várrom (12. század) áll. Itt honolt egykoron „Ritter Schreckenwald“ (Jörg Schenk) lovag, aki a hajósoktól vámot szedett. Aki nem akart fizetni, az sanyarú sorsra jutott, hiszen egy sziklás kiugrón, az ún. „Rosengärtleinen“ éhhalálra ítéltetett.              

Mauternig kedélyesen gyönyörködhetünk a tájban. Az utat kis települések szegélyezik tetszetős templomocskákkal, csinos régi uradalmakkal és parasztházakkal. Bacharnsdorfnál az egykori római határvonal maradványai fedezhetők fel, melyeket kertekbe és a település épületeibe integráltak.

A túra kiinduló pontja

Melk

A túra végállomása

Mautern

Utak leírása Duna menti kerékpárút 5. etap déli part: Melk – Mautern

Melk - Schönbühel an der Donau - Aggsbach - Aggstein - Rührsdorf - Rossatz-Arnsdorf - Mautern

Túraleírás:

Ez a túra Melk városában indul, amit a Wachau kapujaként is szokás emlegetni. Az itt elterülő kultúrtáj az UNESCO világörökség része, mely lágyan hullámzó dombságáról híres. A meredek lejtőkbe itt teraszos szőlőültetvények ékelődnek be. Maga a város is számos látványosságot rejteget, mint pl. az apátságot, melyet „jelképes és domináns” barokk épületként jellemeznek. Itt található Ausztria legrégebbi, ma is működő iskolája is. 

Ezzel a csodás kezdéssel máris ráhangolódhatunk a bringaútra. Az út nagy része folyásirányban a B33-as főutat követi, melyről csak olykor térünk le. Először Schönbühel an der Donau és Schönbühel-Aggsbach településein haladunk át, ahol különös szépséggel tárul elénk a Wachau flórája és faunája. Ez a kultúrtáj nemcsak a világörökség része, hanem Európa egyik legszebb folyóvölgye és híres bortermelő vidék is egyben, ahol az ínyencek szívesen fedezik fel a regionális ízeket. Számos kulturális látnivaló és természeti kincs bújik meg itt. Nem sokkal Schönbühel-Aggsbach után Aggsteinban például a várak és erődök rajongói örülhetnek, hiszen itt trónol a dombtetőn jobbra Aggstein várroma. 

Miután elhagyjuk az egykori erődítmény maradványait, tovább haladunk a főúton Sankt Johann im Mauerthale-ig, ahol rátérünk a Duna menti kerékpárútra és azon követjük a folyót. Bacharnsdorfnál kanyarodunk újra rá a B33-ra, miközben élvezzük a kilátást a Duna spitzi kanyarulatára. Rossatz-Arnsdorfig folytatjuk az utat, ahol a Duna szintén egy nagyobb kanyart tesz. St. Lorenz-nél elhagyjuk a főutat és átszeljük Rührsdorf és Rossatz-Arnsdorf településeit. Itt a rómaiak dunai határszakaszának maradványait fedezhetjük fel. 

Ezt követően ismét a B33-on tekerünk, ahol egyre közelebb jutunk úti célunkhoz. Hundsheimnál végül elhagyjuk a főutat és a célállomás, Mautern an der Donau felé vesszük az irányt. A látványosságok keresői itt újra felfedezőútra indulhatnak, hiszen Mautern jelentős település volt a Római Birodalom idején, melyet manapság számos régészeti lelet igazol. Így a város méltó lezárása ennek a túrának.                  

Érkezés

Melknél letérünk az A1-ről és a B1-en haladunk Melk központjáig.

Parkolás

Számos parkolási lehetőség található a helyszínen.

Melkbe kiváló a vonatközlekedés.

További információk / linkek

Verantwortlicher für den Inhalt dieser Tour
Donau Niederösterreich Tourismus GmbH
Letzte Aktualisierung: 13.06.2024

További túrák a kiindulási pont körül