Duna menti kerékpárút 9. etap: Hainburg - Pozsony

A legjobb kerékpárutak Hainburg-tól Pozsony-ig

Hogy lássad ezt a tartalmot, foggad el a sütiket. Frissítsd a sütiket
Teljes képernyő
Magasságprofil

16,83 km hossz

Túraadatok
 • Nehézség: könnyű
 • Útvonal: 16,83 km
 • Emelkedő 52 Hm
 • Lejtés: 51 Hm
 • Időtartam: 1:30 h
 • Legalacsonyabb pont: 135 m
 • Legmagasabb pont: 177 m
Tulajdonságok
 • Szakaszosan teljesíthető túra
 • Evés-ivás lehetőség
 • Család- és gyerekbarát
 • Kulturális/történelmi értékek

Részletek: Duna menti kerékpárút 9. etap: Hainburg - Pozsony

Rövid leírás

Kilátás és betekintés: a sokszínű folyam

Annak ellenére, hogy Nordufer-Route, vagyis északi parti útvonal névre hallgat ez az szakasz, melynek oka, hogy itt vezet a jobbára az északi parton haladó verzió utolsó etapja, az út jórészt a Dunától délre található. Hainburg után a Kárpátok első nyúlványai mentén átlépjük az osztrák-szlovák határt és Pozsonyig tekerünk, ahol a vár körül sok látványosság vár felfedezésre.

Leírás

Ez a szakasz könnyű és rövid, így lehetőség nyílik a középkori város, Hainburg felfedezésére is. A 2,5 kilométer hosszú városfallal, három középkori városkapuval és 13. sz-i nagy tornyokkal büszkélkedő Hainbugban található régi erődrendszer Európán belül a legjobb állapotban fennmaradtak egyike. 

A kastélyhegyen található nagy várromnál a középkori hangulat mellett csodálatos kilátás tárul elénk. Szlovákiába a Braunsberg nevű hegyről élvezhetjük a legjobb kilátást. 

Wolfsthal kis településénél a kerékpárút végleg elhagyja az osztrák határt és hamarosan a szlovák fővárosba ér, ahol a kerékpározás levezetéseként számos látnivalót nézhetünk meg. 

A város jelképe a négytornyú vár, mely egy 1811-es tűzvész után 1968-ban helyreállításra került, egy sziklán 85 méterrel a Duna felett tornyosul. A belvárosban barokk paloták sorakoznak egymás mellett, egy-egy megbújó, kisebb-nagyobb templommal a sorban. A városnéző programokból nem hiányozhat a Szlovák Nemzeti Múzeum, a Szlovák Nemzeti Színház és a Zsidó Múzeum sem. 

Amennyiben frappánsan szeretnénk elköszönni a Dunától, mint a kerékpárutunk sokoldalú kísérőjétől, akkor érdemes egy sétát tennünk a parton. Pozsonyban a Duna partja roppant sokoldalú, fürdőhelyek és parti-strandok is találhatóak ott. Esetleg koccinthatunk is a sikeres kerékpártúrára, pl. egy étteremben az Új-híd pillérének a tetején. A formája miatt a helyiek „UFO”-nak nevezték el a helyet.

A túra kiinduló pontja

Hainburg

A túra végállomása

Pozsony

Utak leírása Duna menti kerékpárút 9. etap: Hainburg - Pozsony

Hainburg – Pozsony 

Útleírás: 

Utunk Hainburgban indul, ahol a Dévény-kapu közvetlen közelében, vagyis egy kis völgyátjáróban vagyunk a Kárpátok és a Keleti-Alpok nyúlványai között. Az átjárónak évszázadokon keresztül stratégiai jelentősége volt, melyről Hainburg várrendszere és a Dévényi vár középkori védővára tanúskodik. Az újkori történelemben az átjáró a vasfüggöny része volt. 

A B9-es úton haladunk, melynek északi oldalán egy kerékpárút vezet. Rövideddel Pozsony előtt elválik az autóút és a kerékpárút. Végül egy hosszú bal- és jobbkanyar után Pozsonyba, a szlovák fővárosba érkezünk, ahol a Duna partján a folyó látványának utolsó métereit élvezhetjük a várral a háttérben, majd elköszönünk a Dunától, hűséges kísérőnktől.

Érkezés

Az A4-es autópályát a Bruck/Leitha Ost (36) lehajtónál hagyjuk el és onnan a 211-es utat követjük Hainburg an der Donauig.

Parkolás

Parkolók a Duna partjánál

Vonattal a Wien Mitte-Landstraße megállótól.

További információk / linkek

Verantwortlicher für den Inhalt dieser Tour
Donau Niederösterreich Tourismus GmbH
Letzte Aktualisierung: 07.02.2024

További túrák a kiindulási pont körül