Iron Curtain Trail - EuroVelo 13

A legjobb kerékpárutak Gmünd-tól Pozsony-ig

Hogy lássad ezt a tartalmot, foggad el a sütiket. Frissítsd a sütiket
Teljes képernyő
Magasságprofil

402,16 km hossz

Túraadatok
 • Nehézség: közepes
 • Útvonal: 402,16 km
 • Emelkedő 2.158 Hm
 • Lejtés: 2.630 Hm
 • Időtartam: 21:00 h
 • Legalacsonyabb pont: 134 m
 • Legmagasabb pont: 667 m
Tulajdonságok
 • Szakaszosan teljesíthető túra
 • Szép kilátás
 • Evés-ivás lehetőség
 • Megközelíthető vonattal és busszal
 • Kulturális/történelmi értékek
 • Földtani érdekességek
 • Növénytani érdekességek
 • Állattani érdekességek

Részletek: Iron Curtain Trail - EuroVelo 13

Rövid leírás

Az útvonal Alsó-Ausztrián, Csehországon és Szlovákián át vezető teljes szakasza jól kitáblázott. Az európai zászló és a 13-as szám jelzi a kerékpárutat, mely minden jelzőtáblán megtalálható. A jelzőtáblák típusairól itt talál összefoglalót.    

Leírás

Az alsó-ausztriai szakaszon (Wald- és Weinviertel) és a cseh oldalon is új jelzésekkel látták el a kerékpárutat. 2019-ig tovább bővítik az útvonalat, hogy a szó legszorosabb értelmében váljon a vasfüggönyhöz kapcsolódó történelem, kultúra és természet átélhetővé.   

A túra kiinduló pontja

Gmünd

A túra végállomása

Pozsony

Utak leírása Iron Curtain Trail - EuroVelo 13

1. szakasz - České Velenice/Gmünd – Litschau, 38 km

Gmünd-Eibenstein-Steinbach-Alt Nagelberg-Groß Nagelberg-Brand Nagelberg-Finsternau-Litschau

Az első szakasz, mely Gmündtől északra halad, tökéletes a kezdéshez, hiszen Brand – Nagelberg után kényelmesen sík terepen kerekezhetünk. Újra és újra elhaladunk a litschaui kisvasút nyomvonala mellett, mely egyes szakaszain nyaranta még dieselmozdonyok is járnak. A kerékpárút erdőken és változatos tájakon vezet Ausztria legészakibb fekvésű városába, Litschauba, ahol a Herrensee strandfürdőben kipihenhetjük az út fáradalmait.

Tipp: Az Iron Curtain Trail első szakasza Gmünd és Litschau között csillagtúrának is alkalmas. A csillagtúrákról itt tudhat meg többet:
https://www.also-ausztria.info/kerekparos-csillagturak

 

2. szakasz - Litschau - Slavonice, 35 km

Litschau-Schandachen-Leopoldsdorf-Parten-Návary-Veolov-Landstejn-Stare Mesto pod Landstejnem-Kadolec-Slavonice

Litschautól Schandachen, Leopoldsdorf és Parten bei Reingers településein keresztül jutunk el Csehországba.

Tipp: A Gasthaus Perzy, egy hagyományos és egyben kiváló vendéglő Rottalban!

Az útvonal Csehországban először a „cseh Kanadának” is nevezett régióban vezet. Slavonice óvárosában a gyönyörű reneszánsz épületek azt a benyomást keltik, mintha finom csipkét véstek volna homlokzatukra. A festői szépségű város az ország egyik legszebb települése!

 

3. szakasz - Slavonice - Drosendorf, 39 km

Slavonice-Fratres-Rappolz-Neuriegers-Piesecne-Zupanovice-Desna-Schaditz-Nonndorf-Autendorf-Drosendorf an der Thaya

A határ átlépése után a golf és lovaglás lehetőségeit kínáló Autendorf települése mentén haladunk el a középkori Drosendorfig. A város egy sziklás dombtetőn terül el, melyet a Thaya folyó fog közre. Drosendor Ausztria egyetlen olyan települése, melyet teljes egészében városfal vesz körül. A főteret barokk homlokzatok és nagypolgári házak szegélyezik.

Tipp: Utazzon a főszezonban a Reblaus Express élményvonattal Retz-től Drosendorfig és vissza. A bicikliszállítás ingyenes.

 

4. szakasz - Drosendorf - Hardegg, 35,5 km

Drosendorf-Unterthürnau-Oberthürnau-Vrantenin-Uhercice-Stalky-Safov-Ruegers-Felling-Hardegg

Drosendorfból Oberthürnau településén át a határon túli Vrateninig tekerünk. Uhrencice felé az utat szegélyező keresztek és szenteket ábrázoló szobrok mellett bizonyára feltűnnek majd a betonbunkerek a szántóföldeken, melyeket még a második világháború idején hoztak létre. Uhercice után lefelé haladunk a Thaya mélyen vájt folyóvölgyébe, majd felfelé megyünk Stalky festői településéig. Fellingig szántóföldek között, ritkán lakott, lágyan dimbes-dombos vidéken vezet az út. Felling után a Thayatal Nemzeti Park sűrű erdői nyelik el a kerékpárutat, majd meredeken haladunk a Thaya folyó völgytalpáig, ahol Hardegg kisvárosa és impozáns vára fogad. Hardegg az ország legkisebb városa Ausztria és Morvaország határán.

Ne hagyja ki a Thayatal Nemzeti Park különleges látogatóközpontját se, melyet annak ellenére is érdemes meglátogatni, hogy egy kisebb emelkedőt kell leküzdeni Merkersdorf felé.

 

5. szakasz (sportos bringásoknak, MTB) - Hardegg - Znaim, 25 km

Hardegg-Cizov-Lukov-Podmoli-Masovice-Znojmo

Hardegg után a Thaya hídján át a cseh Podyji Nemzeti Parkba érünk. Egy meredek emelkedő vezet ki az erdőből, ahonnan nagy lendülettel haladhatunk lefelé Cizov felé. Útközben érdemes egy kitérőt tenni az egykori Hardegg őrtoronyhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a kisvárosra. A Cizovi tó után erdei út váltja fel a betonutat és nemsokára elérjük az egykori őrjárat útvonalat Lukov felé, majd követjük a gyümölcsfákkal szegélyezett útvonalat Podmoli és Masovice településein át. Hradiste teraszain keresztül, melyek szép körpanorámát nyújtanak Znaim városára, Znaimba érünk. A Granicky patak mentén letekerhetünk a völgytalpig, ahol megcsodálhatjuk a város sziklás fennsíkját a Thaya folyó felett.

 

6. szakasz - Znaim - Retz, 26 km

Znaim-Konice-Popice-Havraniky-Satov-Mitterretzbach-Oberretzbach-Retz

A völgyben egy kis hídon mehetünk át a folyó másik oldalára. Itt indul egy emelkedő, mely hétvégi házak között, majd legelők mentén felvezet a Kravi hora csúcsáig. Az utat Konice és Popice településein keresztül egészen Havraniky-ig szőlőskertek, keresztek, szentképek és kápolnák szegélyezik. Satovban, mely az utolsó megálló az osztrák határ előtt, három gyalogsági bunker és a vasfüggöny egyéb maradványi találhatók, ill. egy tanösvény, mely figyelmeztető emlékműként tanúskodik a kettéosztottság koráról.    

A kerékpározás innen a bor jegyében telik, hiszen a tájat egyre inkább a szőlőskertek határozzák meg. Megismerkedhetünk barátságos bortermelő településekkel, mint Mitterretzbach és Oberretzbach, és megfigyelhetjük a borászokat munka közben. A bortermelő falvakat a csodálatos templomocskák mellett festői pincesorok díszítik. A pincesorok a Weinviertelben kultúrtörténeti jelentőséggel bírnak és sok éve meghatározó részét képzik a tájegységnek. Az útvonal mentén érdemes megnézni Retzbachot és a Heiliger Stein kilátópontot, amely feltehetően már az őskorban is egy istentiszteleti hely volt. Néhány emelkedő és lejtő után érünk el Retz városába. A jólét, mely a város középkori borkereskedelmének köszönhető, manapság is megmutatkozik a főtér pompás reneszánsz épületeiben és Ausztria legnagyobb történelmi borpincéjében. Érdemes meglátogatni a Retzer Windmühle-t, vagyis a retzi szélmalmot is, mely a város jelképe.

 

7. szakasz - Retz - Laa, 50 km

Retz-Ragelsdorf-Jetzelsdorf-Auggenthal-Haugsdorf-Alberndorf-Untermarkersdorf-Hadres-Seefeld Kadolz-Jaroslavice-Hrádek-Dyjákovice-Hevlín-Laa an der Thaya

Retz-től sík terepen halad az útvonal a széles Pulkautal völgyben, mely pincesorairól híres. Hadres rendelkezik az ország leghosszabb zárt pincesorával. Seefeld-Kadolz településének barokk kastélyától felfelé haladunk a határig, ahonnan ismét lefelé vezet az út Jaroslavice-ig. A település felett egy felújítandó reneszánsz kastély impozáns épülete trónol. Innen érdemes egy 4 km-es kitérőt tenni Slupig, a szomszédos településig, ahol Dél-Morvaország legnagyobb vízmalma található a késő reneszánszból. Jaroslavice-től a Jaroslavice tavak mentén halad az út, melyek Morvaország egyik legnagyobb vízfelületét képzik. Natura 2000 madárvédelmi területté is nyilvánították őket. Dyjákovice és Hevlín között jobbára egykori őrjárat útvonalakat követ a kerékpárút. A továbbiakban szinte szög egyenesen vezet az út Laa an der Thayaig. Itt a Therme Laa wellnessfürdőn túl egy történelmi belváros várja a látogatókat egy régi városházával, egy polgári kórházzal, egy bástyával és a Burg Laa várral.
Tipp: Tudjon meg többet az Alfred Komarek tollából született Polt felügyelő krimisorozatáról és fedezze fel a könyvhöz tartozó TV-sorozat forgatási helyszíneit bringával.

 

8. szakasz - Laa - Valtice, 42 km 

Laa an der Thaya-Neudorf bei Staatz-Wildendürnbach-Pottenhofen-Mikulov-Sedlec-Uvaly-Valtice

Az útvonalat itt gyönyörű fasorok szegélyezik. Wildendürnbach után lefelé, majd felfelé vezet az út Kellerberg am Galgenbergig, mely 2013-ban elnyerte az Alsó-Ausztria legszebb pincesora díjat. Galgenberg domboldala mentén festőien sorakozik fel a 184 borospince, melyek felett a dombtetőn egy templom nélküli templomtorony őrködik. Úton Mikulov felé mindenképp érdemes a határon megpihenni, mert itt található Dél-Morvaország legszebb kerékpáros pihenőhelye. Olyan alakja van, mint egy hordónak, mely egyben napóra is. Csodálatos kilátás nyílik innen Mikulov impozáns barokk kastélyára és a városra. A meseszerű település szőlőskertek közepette terül el. Mikulov és Uvaly között egykori őrjárat útvonalon halad a kerékpárút, ahol Mikulov és Sedlec között információs táblákon tudhatunk meg többet arról, hogy milyen módszereket alkalmaztak a szökéshez a vasfüggöny idején. Uvaly-tól hegymenetben érünk el a monumentális Na Reistně klasszicista oszlopcsarnokhoz, melyet a mitológia figurái díszítenek. Gyönyörű kilátás tárul innen elénk Valtice városára és impozáns barokk kastélyára, valamint a Lednice-Valtice Kultúrtájra. Innen az út lefelé vezet Valtice-ig. A valticei kastély évszázadokon át a Liechtenstein család tulajdonában volt. Területe manapság a Lednice-Valtice UNESCO-Kultúrtáj részét képzi, mely egy egyedi parkot, romantikus épületeket és tavakat fog közre Valtice és Lednice kastélyai között.  

 

9. szakasz - Valtice – Mannersdorf/March, ca. 64,5 km (31 km bringa & vasút)

Valtice-Reintal-Altlichtenwarth-Hausbrunn-Hohenau-SK-Suchohrad-Záhorska Ves- átkelés a folyón komppal -Angern an der March-Mannersdorf an der March

Valtice-ből a reinthali határátkelőnél ismét visszatérünk az osztrák oldalra. Altlichtenwarth felé a hármas határ látványa tárul elénk. Altlichtenwarth-ban a Silberberg pincesort érdemes megnézni. Hausbrunn hosszasan elnyúló településén keresztül érünk Hohenau an der Marchba. Itt találjuk a Morva-Thaya árteret, mely Európa egyik legérdekesebb vizenyős területe. A Marchstraße-n keresztül folytatjuk utunkat kelet felé, majd a hídon átkelünk a Morván és Szlovákiába érünk. Az úton tovább haladunk Moravský Svätý Ján (Morvaszentjános) felé, aztán szántóföldek között nyugodt vidéken tekerünk. Malé Levare (Kislévad) települése után ismét a Morva felé kanyarodik a kerékpárút, majd a Rudava folyócska folyamát követi. Suchohrad (Dimvár) mellett elhaladva Záhorska Ves felé megyünk. Itt 2001 óta komppal is át lehet kelni az osztrák Angern an der Marchba. Miután átkelünk a Morván, ismét Ausztriában vagyunk. Angerből rövid idő alatt jutunk el Mannersdorf an der Marchig.

 

10. szakasz - Mannersdorf - Bratislava, 51 km

Mannersdorf an der March-Angern an der March-Átkelés komppal-Záhorska Ves-Vysoká pri Morave-Devinske Jazero-Devínska Nová Ves-Devín-Bratislava

Mannersdorf an der Marchból visszaindulunk a szlovák oldalra, Záhorska Vesbe. Szántóföldek kíséretében Vysoká pri Morave (Nagymagasfalu) felé vesszük az irányt, melyet a vasfüggöny idején szó szerint kettéosztottak. Innen délre ismét szorosan a Morva mellett halad az út. Devinske Jazero településénél találunk egy falatozót. Aztán balra a Volkswagen szlovákiai gyárát, jobbra pedig egy lenyűgöző ívhidat látunk. Devínska Nová Ves (Dévényfalu) magasságában 2012 óta a béke kerékpáros hídja jelenti Schloss Hofnál az összeköttetést az EuroVelo 13 szlovák oldala és a Kamp-Thaya-March-kerékpárút, valamint a Marchfeldkanal-kerékpárút osztrák szakasza között. Az acélszerkezet határon átnyúló osztrák-szlovák együttműködés eredménye, mely a jószomszédi viszonyok jelképe is egyben. Itt mindenképp érdemes egy kitérőt tenni Schloss Hofhoz! A Morva mentén dél felé Devín (Dévény) felé indulunk, aztán az út mentén kerekezünk Pozsony felé. Egy hídon áttekerhetünk a Duna másik oldalára, ahol gyönyörű kilátás nyílik a fejedelmi folyóra és a pompás fővárosra, Pozsonyra.

FONTOS INFORMÁCIÓ! Az EuroVelo 13 kerékpárút a szlovák oldalon Devín (Dévény) és Pozsony között az ún. „Devínska cesta“ úton halad. Ez egy főútvonal, melyen nagy lehet a kamion- és buszforgalom, ill. ahol a sebességkorlátozást nem mindig tartják be. Az út nagyon keskeny és gyakran nincs útpadka. A szmog mértékéhez egy közeli hulladéklerakó és egy kőbánya is nagyban hozzájárul. Ezért inkább azt javasoljuk, hogy Dévénytől kerékpározzon vissza Devínska Nová Vesbe (Dévényfalu) és onnan vonattal induljon Pozsonyba.  

Érkezés

Gmünd liegt an der österreich/tschechischen Grenze und ist über die Bundesstraße B41 erreichbar.

Bei einer Anreise aus Wien planen Sie ca. 2 Stunden Anfahrtszeit ein.

Parkolás

An der Staatsgrenze, wo der Radweg von Tschechien nach Österreich führt, steht Ihnen ein Parkplatz zur Verfügung.

Gmünd ist von Wien kommend sehr gut mit der Bahn zu erreichen.

További információk / linkek

A Weinviertelben 100-nál is több kerékpárosbarát szolgáltató található, melyek a kerékpárosok igényeire szakosodtak. A szolgáltatók listáját ide kattintva érheti el.

A Waldviertelben szintén sok olyan szállásadót és vendéglőt talál, melyek a kerékpárosok igényire szakosodtak. 

Felszerelés

Da diese Strecke abwechselnd in Österreich und Tschechien verläuft, bitte Reisepass nicht vergessen!

Nehmen Sie ausreichend zu Trinken mit. Die Gasthäuser im Wald- und Weinviertel haben nicht täglich geöffnet.

Térkép ajánlások

Kartenbestellung für den Abschnitt "Gmünd-Hohenau".

A szerző tippjei

Die Route ist geeignet für:

 • Trekkingräder

További túrák a kiindulási pont körül