Ahol ég a tűz

Hagyomány az „Eisenstraße”, vagyis a vas útja mentén: Erich Helm jóvoltából készült el a világ legkisebb kovácsfogója, mely az Ybbsitz-i Kovácskarácsony egyik kedvence.

Ybbsitz-ben, mely valamikor a vasgyártás központja volt, még manapság is él a kovácsmesterség hagyománya. Pl. egy nagy hagyományőrző fesztiválon az adventi időszakban vagy a világ legapróbb kovácsfogójaként.

Az ybbsitz-i Erich Helm kovácsolta a világ legkisebb, kitűnően használható kovácsfogóját, mely akkora, mint a kisujjon a köröm és a Guinness rekordok könyvébe is bekerült. Kitűzőként az Ybbsitz-i Kovácskarácsony, a helyi kovácshagyományt méltató fesztivál, legkelendőbb termékévé vált.

Vasból való hagyomány 

Nem csoda, hogy Ybbsitz olyannyira elkötelezte magát a kovácsmesterség hagyománya mellett, hogy még az adventi vásárt is a tűz és a vas jegyében rendezik meg minden évben: A Mostviertelben található település, mely a mostvierteli vas útja mentén fekszik, egykoron a vasipar központja volt. 1572-ben 33 kampókat, 22 korongkéseket, nyolc faháncsoló késeket, öt kanálakat és négy ollókat előállító kovácsműhely volt itt.

Egyszer kovácsmester, mindig kovácsmester

Erich Helm is része a hagyománynak. Majd 46 évig kovácsolt szerszámokat Ybbsitz-ben. Manapság nyugdíjasként pedig az Ybbsitz-i Kovácskarácsony keretein belül áll az üllő mellé, hiszen „ha tüzet és kalapácsot látok, rögtön gyorsabban ver a szívem és ismét kovácsmesternek érzem magam!” 

Kovácsnegyed Ybbsitz