bild-1-Waidhofen an der Ybbs, © Niederösterreich-Werbung/Martin Matula

A középkor és a modernkor találkozása: Waidhofen an der Ybbs

Waidhofenben sok a felfedeznivaló. Az érdekességek közé tartozik az építészet, mely a hadviselés múltjáról tanúskodik, valamint egy pompás koncertterem lenyűgöző akusztikával, ill. a roppant gazadag kulturális kínálat, ami miatt újra és újra érdemes felkeresni a várost.

Rothschild nyomában

Első úti célunk az impozáns, neogótikus Rothschild kastély, mely tornyán egy markáns üvegkocka található. Szintén a sztárépítész, Hans Hollein tervezte a kristálytermet, mely kitűnően alkalmas esküvők, nyilvános rendezvények és példátlan akusztikájának köszönhetően koncertek megtartására. A kastélyban egész évben vannak kulturális programok. Pl. az árkádokkal tarkított, meseszép udvaron rendezik meg minden nyáron a szabadtéri kastély-játékokat a waidhofeni Volksbühne színház jóvoltából, ill. a Schlosshofkino szabadtéri mozi klasszikus filmekkel szórakoztatja a nagyérdeműt a csillagos ég alatt. Advent idején az udvar a hangulatos „tüzes karácsony“ rendezvénysorozatnak ad otthont. A Schlosswirt éttermen túl, mely egy gurmantétterem, szintén a Rothschild kastélyban található a 5-Elemente-Museum, mely interaktív szórakozást nyújt az egész családnak.

A hét torony városa

Már 1400 körül építettek a felvirágzó Waidhofen köré egy védelmi rendszert. Így nem csoda, hogy részt vettünk egy vezetésen, hogy még több részletet megtudjunk. Miközben sétálunk a városban, szinte kézzel foghatóvá válik a mozgalmas történelem: Az Oberer Stadtplatz-on rögtön szembetűnik az 1665-ben emelt Mária szobor, melyen Szűz Mária egy márványtorony tetején trónol. Szemben már látható is a város első tornya, melynek az északnyugati oldalán elhelyezkedő óra mindig háromnegyed tizenkettőt mutat. Ezzel arra a történelmi győzelemre emlékeznek, melyet a török ostromlók felett arattak 1532-ben. A torony tetejéről csodás kilátás tárul a városra, melyet egykönnyen nem fogunk elfelejteni. Napjainkban is négy templom- és három várostorony díszíti a középkori városképet. Miután megmásztuk a tornyot, betérünk a szemközti Hartner bio cukrászdába. A csodásan gyümölcsös Kardinalschnitte szem-szájnak ingere, míg a nugáttal töltött „Waidhofner Stadttaler“ tallérokat ajándékba is megvásárolhatjuk. Az otthon maradtak bizonyára örülnek annak is, ha a waidhofeni piacról viszünk nekik valamit. Vagyis onnan, ahol már a 12. században is tolongtak a város lakói.

Néptörténet péksüteménnyel

Az Unterer Stadtplatz-on áll egy ház, melyet két okból is megcélzunk: Egyrészt az első emeleten található a néptörténeti múzeum, másrészt a földszinten találjuk a Piaty család pékségét. A bécsi kávéházak jellegzetes hangulata mellett csodás krémeseket és valószínűleg a város legjobb fagyiját szolgálják fel itt. Akik az Eszterházy-szeletet szeretik, azok semmiképp se hagyják ki az Erb cukrászdát, mely a történelmi Alter Post közelében található. Az Alter Post árkádjaiban bevásárolhatunk a számos üzletben. Tippünk: Szakítsunk arra időt, hogy felmenjünk az első emeletre. Aki szeretne még a boltok között barangolni, annak a Freiwild népviselet manufaktúrát ajánljuk, ahol Christa Doris Steinauer ruhatervező extravagáns népviselete messze földön híres. A jól felszerelt háztartási eszközök boltja, a Brandl, ill. a Kappus papírbolt recsegő fapadlójával és a mennyezetig tornyosuló termékeivel Waidhofen szerves részét képezi, melyet mindenképp érdemes meglátogatni.

Zöldellő természet Waidhofen körül

Utolsó kitérőnk szintén egy toronyhoz vezet. Az idilli waidhofeni sétálóutcán stílusos környezetben sétálunk, ahol minden szombaton, a piacon regionális termékeket árusítanak. Nehéz szívvel hagyjuk magunk mögött a sok finomságot, majd elhagyjuk az óvárost, mely szélén az Ybbs-torony őrködik. Mivel átível az úton, áthaladhatunk alatta. Csupán néhány lépésnyire a várostól a természet kellős közepén találjuk magunkat az Ybbs folyó partján. Holnap túrázunk majd egyet a folyó mentén, majd ellátogatunk a Buchberg Kalandpark. Ehhez ma este azonban erőt gyűjtünk és a családias Hotel Mooshamerben pihenjük ki a nap fáradalmait.