AMIKOR AZ OLTÁR LÁNGRA KAPOTT,

A PRÉPOST BORRAL OLTOTTAL EL A TÜZET.

Nemcsak a heurigerkultúrának, hanem magának a szőlőművelésnek is tekintélyes hagyománya van a Bécsi-erdő térségében. A Gumpoldskirchen melletti Thallern birtokot például 1141 óta folyamatosan művelik.

A klosterneuburgi kolostor Ágoston-rendi szerzetesei néhány évvel korábban, 1133-ban fogtak bele a szőlőművelésbe. A kolostorban kapott helyet 1860-ban az első szőlészeti és borászati szakközépiskola is, amely később a Wiener Straße-ra költözött. A bor mindig is fontos volt, sőt néha rendkívüli szerepet játszott a kolostor történetében. Amikor az 1330-as pusztító kolostortűzben a lángok azzal fenyegettek, hogy elpusztítják az értékes verduni oltárt, Stephan von Sierndorf prépost víz hiányában borral oltotta a tüzet és ezzel megmentette az oltárt.

Egyik utódja, Gaudenz Dunkler prépost 1824-ben a „Wechselseitige k.u.k. privilegierte Brandschutzversicherung” biztosító társaság egyik alapítója volt.

Freigut Thallern borbirtok

Thermenregion Wienerwald

Alsó-Ausztria legdélebbi borvidéke sokféleségével, hagyományaival és szinte urbánus világával bűvöl el – Bécs csak kőhajításnyira (autóval pár percre) van innen.

A Bécsi Erdő bioszférájához 2200 hektárnyi szőlőtermelő terület kapcsolódik. Keletre egy dombvidék mentén, délen Baden városáig. A Thermenregion speciális szőlőfajtái a cirfandli és a rotgipfler. A hagyományos borozókban, a heurigerekben az uzsonnát régi szokás szerint elvihetjük magunkkal és a hozott ételt ott fogyaszthatjuk el.

A rómaiaktól ellesve
A Bécstől délre fekvő, kedvező klímájú területen már több mint kétezer éve is termesztettek szőlőt. A Carnuntumban és Vindobonában (a mai Bécsben) állomásozó legionáriusok otthonról hozták Pannóniába a szőlőtőkét és borászati ismereteiket. A Thermenregion elnevezés a Baden melletti kénes melegvíz-forrásokra utal. A térség autochton fehérszőlőfajtái – a másutt szinte sehol meg nem található – cirfandli és rotgipfel, amelyek házasításából készül a legendás spätrot-rotgipfel. A hagyományos sokszínűséget képviseli a régebben vöslauer néven ismert kék portugieser és a neuburger. A Tattendorf, Bad Vöslau és Sooß környéki borászok itallapján gyakran megtalálhatók még a burgundi családhoz tartozó vörösborok, a st. laurent, a zweigelt, a merlot és a cabernet sauvignon.

A bécsiek erdejében
A Thermenregion gazdag látványos helyekben: A borbarátok számára mindenképpen javasoljuk a Freigut Thallern, vagyis Heiligenkreuz apátsági borászatának a meglátogatását, ami az egyik legrégebbi Ausztriában. Heiligenkreuz maga Ausztria egyik szellemi központja: a Babenbergek sírboltját, a gótikus kerengőt és a rendkívüli szépségű nagytermet naponta lehet látogatni. Baden barokk üdülővároskája színházzal, operával, kaszinóval várja vendégeit. A Bécsi Erdő bioszféra-parkja, amit Bécs zöld tüdejeként is emlegetnek, kedvelt kiránduló- és pihenőhely. És végül, de nem utolsó sorban: A borhoz a kiváló víz egyenesen forrásokból, a bécsi vízvezetékekből, vagyis közvetlenül az Alpokból érkezik!

Borút Thermenregion