A "PINCEMACSKÁK" HIMNUSZA:

AHOL LEGMELEGEBB VAN OTT ÉRDEMES LEPIHENNI.

A macskákról közismert, hogy nem haszonállatok. Elvárják ugyan, hogy gondoskodjunk róluk, egy kicsit ölelgessük és simogassuk őket, de szeretnek sokat egyedül lenni. Ezt tapasztalták régi időkben azok a borászok is, akik egérvadászatra küldték házi tigrisüket a borpincébe. A macskák többnyire elaludtak az egyik hordón. A gazdák nem nehezteltek érte, mert hamar kiderült, hogy a macskák mindig arra a hordóra feküdtek, amelyik az erjedés miatt a legmelegebb volt - és általában abban fejlődött ki az évjárat legjobb bora. A szőrös négylábúakat rögvest fel is mentették a vadászati feladatok alól, és ezzel egyidőben alvásuknak köszönhetően kultikus státuszra emelkedtek. Jó néhány borász azóta is faragott macskát helyez a legjobb évjáratú hordóra. A Weinviertelben található Obergrabernben dolgozik egy művész, aki műtermében egy régi tanyán pincemacskákat farag.

Weinviertel

A Weinviertel több mint 13000 hektáros termőterületével Ausztria legnagyobb borvidéke, nevezetességei a festői pincesorok, valamint a zöld veltelini.

A Weinviertel fogalom minden osztrák borbarát számára, de a legnagyobb osztrák borvidék a nemzetközi színtéren is egyre nagyobb hírnévnek örvend. Az ország északkeleti vidékén húzódó terület sikerének titka a Weinviertel DAC márkajelzést viselő zöld veltelini.

A Weinviertel jó négyszáz kilométeres borútjának hetvenhét településén 660-nál is több borászathoz kapcsolódó vendéglátó várja a látogatókat, a heurigerektől és borászatoktól kezdve a vinotékákig, borozókig és szálláshelyekig. Ausztria legnagyobb borvidékeként a Weinviertel földrajzilag három részre tagolódik: Westliches Weinviertel, Veltinerland és Südliches Weinviertel.

Tipikus borok és szőlőfajták

Nagyságának megfelelően a Weinviertel szőlőkínálata igen figyelemreméltó, természetesen a vezető fajta, a zöld veltelini. A Weinviertel DAC ezért mindig is a területre jellemző erős zöld veltelini, ami friss savaival és hangsúlyosan gyümölcsös zamatával a zöld, a fehér, illetve érett korában a feketeborsra emlékeztet. Ezért is nevezik a Weinviertelben „Pfefferl”-nek (kis bors). Ezeket a jellemzőket emelték ki 2003-ban, amikor a Weinviertel DAC definícióját megalkották. Érdemes azonban kipróbálni a chardonnay-t és a fehér burgundikat is, valamint a „vörösboros sziget”, azaz Jetzelsdorf, Haugsdorf vagy Mailberg remek zweigeltjét és kékoportóját is.

Borút Weinviertel