A RÉGI ÉPÜLETBEN A MENNYEZETEN

KÚSZIK VÉGIG A HANG

A boltíves mennyezet és a biedermeier festmények a falakon különlegessé teszik a „suttogó szobát”. Titkokról csak akkor szabad ebben a szobában beszélgetni, ha a szemközti sarokban senki sem hegyezi a fülét.

A suttogásról nem maradtak fenn írásos emlékek, de valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha azt feltételezzük, hogy a Weitra-kastély tornyának „suttogó szobájában” a fizika törvényei néha párkapcsolati válságot okoztak. Bálokat, játékesteket és egyéb kellemes összejöveteleket ünnepeltek egykor ebben a teremben - és a sarkokban bizonyára sokat sugdolóztak pikáns tartalmakról.

Kezdetben csak meghökkentő reakciókból lehetett érzékelni, majd később a fizika törvényei alapján megállapították a terem építészeti különlegességét: még a szoba közepén sem hallható beszéd a mennyezet boltozatos szerkezete révén azonban átjut a szoba egyik sarkából a másikba, mert a hang a boltozat gerincén terjed. Bár sok titok így akaratlanul is nyilvánosságra került, ez viszont semmit sem rontott a kastélyban uralkodó jó hangulaton.

Az első emeleti rokokó színházban a nemesek maguk is színpadra állítottak darabokat, sőt játszottak is bennük. Ha már a játéknál tartunk: A suttogó szoba közepén található nyomok arra utalnak, hogy itt egykor biliárdasztal állt. A kastély minden helyisége látogatható, a pincétől a toronyig.