Header Almen Eisenstrasse, © Theo Kust

Turistaházak és alpesi legelők a Mostviertelben

Legelésző tehenek, virágba borult rétek, szívélyes vendéglátás – különleges élményben lehet része annak, aki felkeresi a Mostviertel alpesi legelőit.

Az Alpok térségében Alm néven ismert alpesi legelők mindig is kedvelt helyszínei voltak a pihenésnek és kikapcsolódásnak, mind a fiatalok, mind az idősebbek körében. A tiszta hegyi levegő, az álomszép panoráma és a finom házias koszt minden évben számos vendéget csalogat a mostvierteli alpesi legelők turistaházaiba az Ötschertől a Königsbergig terjedő vidéken.

A mostvierteli havasi legelőkön nemcsak a jószág érzi jól magát: a természetbarátok és túrázók is sokra tartják a mindennapok zajától távol eső, kedélyes, nyugodt hangulatot. Amihez persze hozzájárul az állatokat őrző házigazdák szívélyessége is, akik házi termékekkel, finom mostvierteli specialitásokkal kényeztetik a vendégeket.

Különleges élményt ígérnek a Hochbärneck és a Kitzhütte turistaház között fekvő havasi legelőkön megrendezett, hagyományőrző programmal egybekötött szabadtéri szentmisék, búcsúk és zenés népünnepélyek, amikor fúvószenekarok játéka és vidám gyermekkacaj teszi teljessé az alpesi idillt.

Az „Eisenstraße-Almen”