BEETHOVEN MÍTOSZA

A Beethoven-város, Baden bei Wien Ludwig van Beethoven évfordulóját ünnepeli.

Ludwig van Beethoven 250 évvel ezelőtt született Bonnban. A komolyzene nagymestere Baden bei Wienben is élt és alkotott. A város egy kiállítással ünnepeli az évfordulót.

Zseni, lázadó, mítosz

2020-ban Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját ünnepeljük. Ennek alkalmából a Kaiserhaus Baden 2019. november 9. és 2020. december 20. között egy kiállítást mutat be „LUDWIG VAN MÍTOSZA” címmel, melyet nemcsak a klasszikus zene rajongóinak érdemes megnézniük. Számos kiállítási darab és kép származik bel- és külföldi házakból (Beethoven ház Bonnban), ill. magángyűjteményekből (Biblioteca Beethoveniana), melyeket egy élményorientált kiállítás keretein belül tekinthetünk meg a Kaiserhaus Badenben. Többek között a komponista halálos ágyához léphetünk, ahol barátai halotti maszkot készítettek, valamint hajtincseket és ruhadarabokat vágtak le a zeneszerzőről. A szalont is megtekinthetjük, ahol művésztársai ikonikus alakként tisztelték, ill. a „Mythomat“ segítségével saját Beethoven-képet is alkothatunk. A zeneszobában pedig klasszikus Beethoven darabok lesznek újragondolva. A kiállítás egyik fénypontja: a felújított kalapácsos zongora a badeni Beethoven-házból, melyen Beethoven akkor játszott, amikor Badenben tartózkodott.  

Beethoven tanulmányozása

A tudományos feltárás sem hiányozhat: A kiállítás Beethoven politikai nézeteit és a természet iránti szeretetét éppúgy feldolgozza, mint szerepét a zenetörténetben. Nyitányként, ill. a kiállítás kísérő programjaként minden hónap utolsó péntekén a „Látogatóban LUDWIG VAN-nál” című rendezvénysorozatra kerül sor a badeni Beethoven-házban. Az Ö1 osztrák közszolgálati rádió híres műsorvezetője, Johannes Leopold Mayer beszélget vendégeivel zenei kisérettel, míg 2020 januárjától koncertek is megrendezésre kerülnek a kiállítás helyszínén. Tipp: Látogasson el a kiállítás után a Beethoven-házba is. A Rathausgasse 10 szám alatt található gyönyörű biedermeier épületet 2014-ben újították fel, mely szinte a Beethoven rajongók zarándokhelyévé vált, hiszen a zeneszerző itt komponálta a világhírű 9. szimfóniáját.

beethoven2020.baden.at