Ha érik a sárgaszilva: kulináris ősz a Waldviertelben

Írásunkból kiderül, milyen különleges és ízletes gyümölcsöt termesztenek a waldvierteliek immár 100 éve. De a legjobb, ha személyesen megkóstolja Ön is!

Amikor az Ysperklamm szurdok körül színesbe borulnak a fák, akkorra érik meg igazán a régió jellegzetes gyümölcse, az édes sárgaszilva. Az alábbiakban eláruljuk, hol kóstolhat valóban kitűnő, sárgaszilvával készült ételeket – és mi az, amit még ezen felül feltétlenül érdemes kipróbálnia.

Sárgaszilva: gasztronómiai ötleteink
Ha még nem ismerné a sárgaszilvát, ideje mihamarabb bepótolni! Ezt az ősi fajtát sajátságos, édes íz jellemzi. Mifelénk osztrákosan csak Kriecherl-nek nevezzük. Hans Krenn, a Landgasthof Peilsteinblick vendéglő szakácsa nagyon jól tudja, milyen finom ez a gyümölcs, nem véletlenül használja fel házi specialitásainak elkészítéséhez ugyanúgy, mint a kezdeményező szellemben működő szeszfőzdében, ahol még császárkörte-párlat és torma-gin is készül. A családi üzemeltetésű vendéglő ezen túlmenően ideális kiindulópont különböző kirándulásokhoz, például a „druidák útján” (Druidenweg) teendő túránkhoz, amely a kelta időkből fennmaradt misztikus kőalakzatokhoz vezet. Saját tóban tenyésztett pisztrángot kóstolhatunk a Forellenhof Yspertal vendéglőben, no meg sertéssültet, mákos ételeket, többféle gombócot … A legszívesebben végigettük volna az egész étlapot. A desszertre már a Willi-portán (Willis Bauernhof) került sor – sárgaszilvás ajándékkosarat is rendeltünk hozzá. Tésztaféle-ajánlatunk: Okvetlenül kóstolja meg a ház asszonya által készített sárgaszilvás szeletet!

Sárgaszilva és szurdok: Termelői és túraajánlataink
Számos termelő foglalkozik sárgaszilva-termesztéssel vagy feldolgozással. Ezek közé tartozik a Destillerie Rogner lepárlóüzem is, ahol a sárgaszilvából gyümölcsös ízű gint párolnak. A gyalogtúrák kedvelőinek javasoljuk, túrázzanak az Ysperklamm szurdokban, ahol az Ysper sok kisebb-nagyobb vízesés formájában közel 300 méter szintkülönbséggel zuhan a mélybe. A kristálytiszta víz ideális lehűlést jelent útközben, és számtalan kis kőlépcső, fa palló, kis híd, biztonságos átjáró könnyíti meg a felfelé haladást. Mély benyomást tettek ránk a mohával benőtt, hatalmas gránittömbök is, amelyekkel többször találkozhatunk az út során. Javaslatunk: Vigye magával a kutyáját is – nagyon fog tetszeni neki!

Pálinka és alvás: „titkos tippjeink”
Ön sem hiányozhat, amikor a Kriecherl brennt sárgaszilva-fesztivál alkalmából finom sárgaszilva-párlatok készülnek. Október 15-án ugyanis nyílt napot tartanak a szeszfőzdék, néhány kupica kóstolóra invitálva a vendégeket. Ezért álljon itt szállásajánlatunk is: a csodaszép szobákkal berendezett Schreiners – das Waldviertelhaus szálloda. A bio úszómedencével is felszerelt pompás kert élvezetes pihenésre csábít, a kulináris élvezeteket pedig a saját hentesüzemből származó húsfélék felhasználásával készült ételek garantálják. Ide is szíves örömest térünk vissza bármikor!

Ajánlatok és tippek:

Térkép