Iron Curtain Trail, © Niederösterreich Werbung/ Franziska Consolati

Thayarunde-kerékpárút

A Thaya vidékén egykori vasútvonalakon kerékpározhatunk

A kerékpárosok a 111 km hosszú Thaya-útvonalon részben régi vasútvonalakat követve fedezhetik fel a Waldviertelt. Az Ausztria és Csehország közötti határon átlépő kerékpárút izgalmas látnivalók – például Raabs vára – mellett halad. Családok, unokáikkal utazó nagyszülők számára egyaránt élvezetes a laza kerekezés – elektromos kerékpárral vagy anélkül. A fáradt vádlikat gyorsan felüdíti a fürdőzés a folyóban.

Az út a Thaya-völgyi vasút (Waidhofen-Slavonice) és a Göpfritz-Raabs-vasút egykori nyomvonalát követi. A régi gőzmozdonyoknak köszönhető, hogy az út ma sík terepen halad. Mivel nagyobb emelkedőkkel nem tudtak megbirkózni, a vasúti mérnökök „kiegyenesítették” a terepet, ezért is oly könnyű biciklivel végigjárni a Thayarunde útvonalat.

Családos bicikliparadicsom

A kellemes biciklizést kedvelők gyér forgalmú utakon juthatnak el az egyik régi vasúti nyomvonaltól a másikig. A Thayarunde útvonal Bécsből könnyen elérhető vonattal, kiváló az összeköttetés. Jó alkalom arra, hogy egyszersmind megismerkedjünk két kiemelkedő kerékpáros útvonallal, a Kamp-Thaya-March és az Iron Curtain Trail (Euro Velo 13) kerékpárutakkal. A szakasz számos felfedezni valót kínál: a régi vasútvonalból fennmaradt emlékek mellett a megtett kilométereket megjelenítő kő útjelzéseket, szemezgetésre invitáló, vadon termő gyümölcsbokrokat, a nagy hidakról pedig lepillanthatunk a csöndes Thaya folyóra. Nyáron a számos fürdőzésre alkalmas hely ígér felüdülést a hűvös folyó vizében.
Az út során a szomszédba is bepillantunk, felfedezzük Slavonice reneszánsz városát és a régi üdülőhelyet, Písečné-t – ennek során érdemes felkeresni a písečné-i zsidó temetőt. A Thaya völgyében sorakozó kastélyok, kolostorok, várak  és romok szintén betérésre, megtekintésre hívogatnak.

Itt található a Thaya-útvonal interaktív térképe!

A Thayarunde-kerékpárút szakaszai