HÁROM MUSKÉTÁS, KÉT VILLÁM

ÉS EGY ÚJJÁÉLEDÉS

Retz város nevezetessége, a szélmalom, már 250 éve áll a Kálváriahegyen. Az eredetileg filigrán faszerkezetű, majd 1853-ban tömör kőből átépített szélmalom egyike a két még működő szélmalomnak Ausztriában. A másik a Fertő-tó melletti Podersdorfban található.

Ezalatt a hosszú idő alatt sok mindenen ment keresztül: kétszer, 1915-ben és 1927-ben villámcsapás érte és megrongálódott. Egyszer pedig, amikor 1993-ban a „Három testőr” című film forgatásának látványos hátterét képezte, amelyben Charlie Sheen Aramist és Kiefer Sutherland Athost játszott, egy heves vihar letépte a vitorlaszárnyait, és a belső szerkezete is megrongálódott. Úgy tűnt, eljött a vég a régi malom számára, amely 1976-ban egy 4,50 schillinges bélyegre is felkerült.

Helmut Bergmann, a malom 1853-as építtetőjének, Johannes Bergmann-nak az ükükunokája azonban holland szakembereket hívott, akik teljeskörűen felújították a történelmi szélmalmot, mégpedig úgy, hogy 2010-ben, pontosan 86 évvel azután, hogy az utolsó megrendelő 50 kg árpát hozott őrlésre, újraindulhatott a malom.

Így a szomszédos „Windmühle” heurigerben olyan kenyeret szolgálnak fel a szalonna, a füstölt marhanyelv és a házi készítésű kenőmájas mellé, amelyet a szélmalomban őrölt lisztből fatüzelésű kemencében sütnek.