A retzi szélmalom Weinviertelben, © Niederösterreich-Werbung/ M. Liebert

Ahol a bor lakik: Retz

Retzbe a boros és kulináris élmények miatt mindig érdemes ellátogatni. Hogy ezen kívül mi vár még a látogatókra az idilli borvárosban, azt itt megtudhatja.

E-bike-kal a szőlődűlőkön és éjjeliőrrel az élménypincében: Retzben minden a bor körül forog. Még jó, hogy itt valóban könnyű megtalálni a megfelelő választékot egy hosszabb estéhez a hagyományos heuriger-borozókban.

Föld feletti és föld alatti szórakozás

Mediterrán hangulat a Weinviertel északi részén? Igen! Méghozzá a gyönyörű Retzben nagy főtérrel és sok-sok borospincével. Ez utóbbiak közül a legnagyobb és kétségkívül a leglátványosabb a főtér alatt található: A retzi élménypince egy 20 km hosszú hatalmas labirintus, melyet leginkább egy éjjeliőr-vezetés („Nachtwächterführung”) során érdemes megnézni. A föld felett pedig mindenképp érdemes ellátogatni a piactéren a Verderberhausba, mely egy Sgraffito-ház és a város jelképe is egyben. A főtéren található szállástippünk is: A Landgut & SPA Althof Retz, ahova újra és újra szívesen ellátogatunk. Az Althof VinoSPA infinity-medencével a tetőn és kilátással a szőlőskértekre, az új weinvierteli borászszobák egy bájos összjátékot adnak: modern kényelem, történelmi hangulat és szívélyes weinvierteli vendégszeretet. Szerintünk felülmúlhatatlan!    

A szőlőtőkék árnyékában

Kulináris élményekre Retzben a hagyományos heuriger-borozókban számíthatunk, mint pl. a Bergmann borozóban a szélmalomnál: Sétát javaslunk, hiszen az út dűlőkön át vezet a szélmalomhoz, ahol szőlőskertek kellős közepén újragondolt hagyományos heuriger-ételeket szolgálnak fel a régió kitűnő borai mellett. A Weinviertelt egyébként a leginkább kerékpárral érdemes felfedezni. E-bike-ot és biciklit a retzi kerékpárkölcsönzőben kölcsönözhetünk. Túratippünk kerékpározáshoz Retz környékén: Mindenképp érdemes eltekerni a stoitzendorfi pincesorhoz, ahol a számos hagyományos heuriger-borozó egyikét is felkereshetjük, melyek az út mentén fekszenek. Egy hosszabb túra után csobbanhatunk is egyet a Parkbad fürdőben vagy elfogyaszthatunk egy frissítő fröccsöt a tájéki vinotéka, a Weinbar kerthelyiségében is: Itt, Ausztria legnagyobb tájéki vinotékájában több mint 20 fajta nagyszerű bort kóstolhatunk meg és több mint 300 fajtát vásárolhatunk meg termelői áron. Tippünk: Nyaranta a Weinbar szakácsa, Klaus Gössl, aki hobbiból grillezni is szokott, bizonyos alkalmakkor nyári menüt biztosít a weinvierteli borok mellé.

Ízletes nyaralás

Retzben kitűnően lehet étkezni. Pl. a Schlossgasthaus Brandban, ahol weinvierteli finomságokat, mint pl. tököt varázsolnak a tányérokra. A Pollak’s Retzbacherhofért is odavagyunk, ahol a régi gesztenyefák árnyékában spárgát, hagyományos borjút és bio csirkét fogyaszthatunk – természetesen regionális borok kíséretében. A fűszeres Pfefferl, ahogy itt kedvesen a zöld veltelinit hívják, feltétlenül említést érdemel, hiszen a Weinviertel jellegzetes bora. Ha pedig a Retz környékén található hagyományos heuriger-borozókban túlságosan is engednénk a veltelini csábításának, akkor az ún. Retzer Gästetaxi szívesen hazaszállítja a vendégeket. Ez utóbbit leginkább a szeptemberi szüreti fesztiválon és a Weinviertel bortúrán tavasszal jön kapóra.