Kerékpáros kirándulás, © Franziska Consolati

Európa szívében: határtalan kerékpározás az EuroVelo útvonalakon.

Kerékpározás Alsó-Ausztriában határátlépéssel az EuroVelo 9-es és az EuroVelo 13-as utakon.

Utunkat a történelem kíséri a nagy európai kerékpárutak alsó-ausztriai szakaszain, az EuroVelo 9-en és az EuroVelo 13-on, melyek a Weinviertel és a Waldviertel, illetve a Bécsi Alpokon keresztül vezetnek.

Keresztül-kasul Alsó-Ausztrián: a 260 kilométer hosszú Duna menti kerékpárút

A Duna menti kerékpárút Európa legkedveltebb távolsági kerékpárútjainak egyike. Egyik útvonal sem tud olyan változatosságot garantálni, mint ez. Itt kastélyok és római kori városok mentén haladunk el. Megpihenni pedig akár szőlőskertek árnyékában, akár a hagyományos borozók, az ún. heurigerek egyikében lehet. Aki szívesen kóstol bele a finom wachaui kajsziba vagy előszeretettel lógatja bele megfáradt lábait a Duna hűsítő vizébe, az bizonyára élvezni fogja a természet adottságait itt. Mindegy, hogy a családdal kerekezünk-e vagy e-bike-al, egy bizonyos: A Duna menti kerékpárúton nemcsak a kerékpározás, hanem a kulináris élvezetek sem ismernek határokat. 

Úton, északon

A 111 km hosszú Thayatal kerékpárúton részben az egykori Thayatal-vasút (Waidhofen-Slavonice) nyomvonalán fedezhetjük fel a Waldviertelt. Az osztrák-cseh határt is átszelő útvonal mentén izgalmas látványosságok várnak, mint pl. Raabs vára, ill. csodás kilátás tárul Slavonice reneszánsz városára és az egykori arisztokrácia közkedvelt üdülőhelye, Písečné-re. Ausztria legnagyobb bortermelő régióját, mely a fővárostól, Bécstől északra terül el, szintén könnyedén felfedezhetjük kerékpárral. Itt feltétlenül érdemes felkeresni egy heurigert (hagyományos borozó, ahol kisebb, jobbára házi készítésű harapnivalót is kapni). A heurigerek egész évben üzemelnek. Hogy épp melyik van nyitva, azt a heurigennaptár (Heurigenkalender) árulja el.

EuroVelo 9 és termál-kerékpárút

Az EuroVelo 9 Csehországból érkezik Alsó-Ausztriába, ahol áthalad a Weinviertelen, majd Bécs után a termál-kerékpárúton folytatódik egészen a Bécsi Alpokig. Három etapban kényelmesen teljesíthető az útvonal: az első Breclavtól Bécsig (90 km), a második a termál-kerékpárúton Bécstől Kleinwolkersdorfig (56 km), a harmadik Bécsújhelytől Mönichkirchenig (55 km) tart. A második etap kiváltképp a hobbykerékpárosoknak fog tetszeni, hiszen itt hagyományos borozók, ún. heurigerek sokasága szegélyezi az utat. A harmadik szakaszon pedig a Wiener Alpenbogen hegyvonulatának látványa jutalmazza meg a célegyenesben kerekezőket.

Vasfüggöny kerékpárút (Iron Curtain Trail) és EuroVelo 13

Európa szétválásának történetét az Iron Curtian Trail (EuroVelo 13) kerékpárúton ismerhetjük meg. A kontinens a vasfüggöny mentén, a Barents-tengertől a Fekete-tengerig csaknem egy fél évszázadra kettévált: keletre és nyugatra. Az egykoron lezárt katonai övezetben biotópok, úgynevezett „zöld sávok“ alakultak ki, ahol a növények és az állatok háborítatlanul fejlődhettek.

Az EuroVelo 13 lenyűgöző számokkal is rendelkezik: 20 országon halad át, valamint 14 UNESCO várost és három európai tengert tudhatnak maguk mögött 10.400 kilométeren a kerékpárosok. A bringások Alsó-Ausztriában kiváltképp kedvelik az EuroVelo 13-at, amely nemcsak a Wald- és Weinviertelt köti össze, hanem a hobbykerékpárosok számára is vonzó pihenőket biztosít pincesorokon és híres bortelepüléseken, mint Retz, Laa an der Thaya és Poysdorf városaiban.