HOGYAN TALÁLTA MEG A DALNOK BLONDEL A FOGSÁGBAN

LÉVŐ OROSZLÁNSZÍVŰ RICHÁRDOT DÜRNSTEIN VÁRÁBAN

A legendákban és mondákban mindig akad egy cseppnyi valóság. Így aztán bizony az is megfelel a valóságnak, hogy V. Leopold osztrák herceg csapatai 1191-ben a harmadik keresztes hadjárat során elfogták és Dürnstein várában tartották fogva Oroszlánszívű Richárd angol királyt. Az igaz történet idővel legendás elemekkel bővült: Blondel dalnok állítólag várról várra vándorolt, kereste az elfogott királyt, és minden éjjel dalolt a várfalak tövében.

Dürnstein várbörtönéből Oroszlánszívű Richárd folytatta a dalnok énekét, így Blondel megtudta, hol tartják fogva Richárdot, és kezdeményezte a király szabadon bocsátását. Valójában a királyt valószínűleg nem börtönben tartották fogva, és szabadon bocsátása csupán a lehető legmagasabb váltságdíjról folytatott tárgyalások kérdése volt. A királyát dallal kereső dalnok legendája azonban sokkal romantikusabb.

Dürnstein apátság

A Wachau

Mindig áramlásban: A Duna menti kultúrtáj évezredek óta vonzza az embereket.

A Krems és Melk között fekvő Wachau nemcsak Ausztria egyik legrégebbi kultúrtájaként, hanem minden bizonnyal Európa egyik legszebb folyóvölgyeként is ismert. Meredek, szőlő borította teraszok, vad ártéri erdők, bájos falvak, látványos apátságok és romantikus várromok alkotják a látnivalók egyedülálló szintézisét.

„Uuahouua” - így olvasható a Wachau első írásos említése Kr. u. 830 körül. Feltehetően az ógermán „wanhö” szó áll mögötte, mely azt jelenti, hogy „a hajlott”. És a Wachau tényleg ilyen: Egy 36 kilométer hosszú, erősen kanyargó kanyarulat, amelyet a Duna a Cseh-masszívum gránitjába vájt. Amilyen erővel vájt a folyó egykoron utat magnak a kemény sziklában, olyan erőteljesen állt ellen a Wachau lakossága az 1970-es években a Rührsdorf közelébe tervezett erőmű építésének. Mindezek eredményeként a Wachau először is azon kevés szakaszok egyike, ahol a Duna akadálytalanul, kanyargósan és erőműfalaktól mentesen folyhat. Másodszor is pedig a lakosság kérvényezte az UNESCO világörökségi listájára való felvételt, ahová 2000-ben fel is vették.

30.000 éve lakott

Az, hogy Európa egyik legromantikusabb folyóvölgyével van dolgunk, egyrészt az előnyös éghajlatnak, másrészt az embereknek köszönhető, akik évezredek óta úgy telepedtek le itt, hogy nem változtatták meg túlságosan a tájat, hanem éppen ellenkezőleg: mindig a legjobbat hozták ki belőle. Számos őskori lelet tanúskodik a régió korai benépesedéséről, mindenekelőtt természetesen a 29 000 éves világhírű „Willendorfi Vénusz” szobor, amelyet Willendorfban fedeztek fel a 20. század elején. Körülbelül 2000 évvel ezelőtt a Duna és így a Wachau is a Római Birodalom külső határát jelző limes részét képezte, amely 2021 óta az UNESCO Világörökség része.

Borra építve

A Wachaura már a középkorban is nagy hatással volt a szőlőművelés. Az, hogy a Wachaut a világörökség részévé nyilvánították, a meredek, sziklás lejtőkbe évszázadok alatt beásott, szőlővel borított teraszoknak is köszönhető, amelyek a szűk és sziklás Duna-völgy jellegzetes látképét adják. A kőfalak a nap melegét is tárolják, és így nagyban hozzájárulnak a wachaui borok híres aromájához. A középkor óta a bor is igen gazdaggá tette a Wachaut. Legalábbis elég jómódú lett ahhoz, hogy finanszírozni tudják azt a sok pompás épületet, amelyek szinte gyöngysorszerűen sorakoznak a Duna partján. Az erődítmények mellett meg kell említeni a két barokk apátságot Melkben és Göttweigban is, amelyek monumentalitásukban és berendezésükben sok királyi palotával vetekedhetnek. De olyan híres helyek, mint Stein, Weißenkirchen és Dürnstein nagy és büszke borbirtokaikkal szintén a jólétről tanúskodnak. A régió legnagyobb városa, Krems is a borra épül, és gazdag kulturális örökséggel rendelkezik.

Utazási tippek: Hajóval, kerékpárral, gyalog

Hogyan fedezhetjük fel a legjobban a Wachaut? Talán a fedélzetről: Egy kirándulás a Duna egyik hajóján minden bizonnyal az alsó-ausztriai nyaralás egyik csúcspontja. De az emberek a Duna mentén szívesen kerékpároznak is – a Duna menti kerékpárút Ausztria legnépszerűbb kerékpárútja. Nemcsak az útvonal mentén található számos látnivaló, valamint a természeti és a kultúrtájak megejtő váltakozása miatt, hanem azért is, mert a Duna mentén kellemes és egyben egyedi élmény megpihenni. A Wachau megismerésének leglassabb, de egyben legélvezetesebb módja azonban a világörökségi útvonal (Welterbesteig). A 180 km hosszú távtúraútvonal a Wachau 13 települését köti össze a legszebb túraútvonalakon és történelmi ösvényeken. Szőlőültetvények és orchideás rétek mellett túrázhatunk, híres várromokat, például Dürnsteint és Aggsteint látogathatjuk meg, és megpihenhetünk a magasban a lélegzetelállító kilátók egyikénél vagy lent a falvakban egy hangulatos heuriger-borozóban.

A Wachau