Ha a jó ízlés útra kel, © Hauke Dressler

Kajszikóstolás a Wachauban

A Wachauról és a nyárról a takaros népviselet (Dirndl), a kitűnő koszt és a zamatos kajszi jut legelőször az eszünkbe.

Nem titok, hogy a Wachau a finom ízek hazája. De hogy Dürnsteinben vagy Krems és Spitz környékén hol vannak a legjobb vendéglátó- és kirándulóhelyek, nyári sétautak, azt csak kevesen tudják. Legalábbis mostanáig, ugyanis az alábbiakban megosztjuk őket Önnel.

Egy falatnyi Wachau: Helyi ajánlataink
Aki a Wachauban ebédelni vagy vacsorázni indul, biztosan betér egy jellegzetes helyi borozóba, ahol olyan regionális finomságok várják a szőlőskertek között, mint a helyi termékekből összeállított hidegtál (Brettljause), saját készítésű krémekkel, például jóféle liptóival, amit a helyben termelt, jellegzetes wachaui rizlinggel öblíthetünk le. Ebben az élvezetben lehet részünk például a csodaszép Spitz an der Donau városkában, Thomas Gritsch „Hof in der Lauben“ vendéglőjében, ahol egészen biztosan nem csak a Dunára nyíló panorámás kilátásért fogunk lelkesedni. Kitűnő borok és kiváló ételek kerülnek az asztalra a jochingi Holzapfels Prandtauerhof vendéglőben. Nem csak a minőségi borok, hanem a Holzapfel-féle saját termelésű pálinkák is kiválóan alkalmasak az ajándékozásra barátoknak, családtagoknak egyaránt!

Az a zamatos kajszi: Wachaui ajánlatok
A Wachauban sok a kitűnő helyi termelő, és közülük is a legjobbak közé tartozik  a dürnsteini Bäckerei Schmidl pékség, ahol feltétlenül meg kell kóstolnunk a régió leghíresebb zsemléjét, a Wachauer Laberl-t. Tervezzünkbe mindenképp egy látogatást a Marillenbauer Aufreiter kajszitermelő portáján, ahol szállási, étkezési és vásárlási lehetőség is van. A kitűnő borok és édes különlegességek mellett a legfinomabb likőrök és nemes égetett szeszek sorakoznak a polcokon. Ha az a kívánságunk, akár élő wachaui kajszifa-csemetével térhetünk haza. Újult erővel haladunk tovább a Kajszi-úton (Marillenweg) Krems-Angernben, ahol gyalogosan fedezhetjük fel a Wachaut és egyedülálló sárgabarack-ültetvényeket. Az útvonal egyébként közvetlenül az Aufreiter-portánál kezdődik.

Pszt, figyelj csak: „Titkos” kajszis tippek
Sok túraútvonal szeli át a Wachaut. Ezek közül az egyik kevésbé ismert, de annál ígéretesebb a Ruine Hinterhaus várromhoz vezető út, amely mint a Duna, úgy kanyarog, miközben pompás kilátás nyílik Spitz-re és a Tausendeimerbergre. Hogy ne kelljen visszafogni magunkat a finom wachaui borok és kajszipárlatok élvezetében, érdemes megszállni valahol egy Genieserzimmerben (szobában regionális sajátosságokkal), például a spitz-i Landhof Burkhardt barokk hotelben. Különösen akkor, ha éppen valamilyen kajszi-rendezvény zajlik a környéken. Valóban nem mindennapi élmény a spitz-i „kajszis búcsú” (Spitzer Marillenkirtag), ahol a helybeliek a templomtér gesztenyefái alatt népviseletben táncolnak, és méltón megünneplik a sárgabarackot. Nem csak a hangulat örvend legendás hírnévnek, hanem immár a „kajsziautomata” is, amelyben a szorgos szakácsok futószalagon gyártják a kajszis gombócokat. De van még egy ajánlatunk az Ön számára: Meseszép élmény hajóról megcsodálni a Wachaut.

Térkép

Hogy lássad ezt a tartalmot, foggad el a sütiket. Frissítsd a sütiket