Iron Curtain Trail (EuroVelo 13)

A mindvégig a cseh határ mentén haladó Vasfüggöny-kerékpárút (Iron Curtain Trail) izgalmas időutazásra invitál a múltba.

Az EuroVelo 13 Finnországot köti össze a Fekete-tengerrel. Az Alsó-Ausztriát átszelő, kb. 200 km hosszú, nagyrészt sík terepen haladó szakasza valódi időutazásra csábít. Az ausztriai szakasz ugyanis az egykori Vasfüggöny nyomán kanyarog a zöldellő Waldvierteltől az ínyencségeiről híres Weinviertelbe, miközben többször is átlépi a cseh-osztrák határt. Eközben olyan ritkaságokkal találkozhatunk, mint Ausztria legészakibb szőlőtőkéje Litschauban, a schremsi  dagadóláp, a Retz környéki szőlőskertek, valamint még egy egész sor látnivaló, amelyekért garantáltan érdemes leszállni a nyeregből.

Természeti parktól a borospincéig…

Az Iron Curtain Trail rég letűnt idők és kultúrák felfedezésére csábítja a kerékpáros turistákat. A Waldviertelben a Blockheide természeti park sűrű erdei, tágas rétjei és megkapó kőalakzatai mellett visz el utunk, mely utóbbiaknak még ma is mágikus erőt tulajdonítanak. Kelet felé haladva, a Weinviertelben lankás dombokon zöldellő szőlőkre és romantikus pincesorokra bukkanhat a biciklis vándor. Javaslatunk:  Látogasson el a retz-i élménypincébe, amely Európa legnagyobb történelmi múltú borospincéje.

Történelem, természet és gasztronómia

A Wald- és Weinviertelt kerékpáron bejárva sokféle jellegzetes helyi finomságot kóstolhatunk: a Mohnzelten-t (leginkább mákos táskának nevezhetnénk), az édes weinvierteli boros süteményt, valamint a sörfőzdék és borospincék kínálatát. A kirándulás különleges csúcspontja a Thaya-völgy Nemzeti Park (Nationalpark Thayatal), amely az útszakasz részét is képezi. Meredek sziklafalaival, zsenge rétjeivel kápráztatja el a látogatót, és némi szerencsével egy-egy vadmacskát is megpillanthatunk. A kulináris és természeti élmények mellett az Iron Curtain Trail mentén sok emlékművet és múzeumot is találunk, amelyek az egykor megosztott Európára emlékeztetnek. Változatos, izgalmas és mindenekelőtt érdekes szakasz várja itt az élményeket, kulturális látnivalókat kedvelő kerékpárosokat. Feltétlenül tekintsük meg a Sörmúzeumot (Biermuseum) Laa an der Thaya településen, valamint Marchegg lőportornyát az aprócska tavakkal tarkított réten, amely ritka természeti látnivaló.