Thayatal Nemzeti Park

Small is beautiful: e mottó különösen érvényes Ausztria legkisebb nemzeti parkjára.

A Thayatal Nemzeti Parkban, közvetlenül a cseh határ mellett, kis területen hihetetlen sokféle növény és állat lel otthonra. Mindezt felfedezhetjük kerékpározás és túrázás közben, vezetéseken és a nemzeti park bemutatóházában.

A nehéz megközelíthetőség és a cseh határ közelsége, ahonnan a park közvetlenül a Podyjí Nemzeti Parkban folytatódik, a völgyet megóvta az emberi beavatkozásoktól.  Így maradhatott fenn Európa egyik legszebb völgyáttörése. A Thaya által a Waldviertel gránitjába vájt folyómeder mentén haladva a különféle életterek egymáshoz kapcsolódását láthatjuk: mezők, hegyi erdők, száraz pázsitok és sziklák kínálnak élőhelyet számos állat- és növényfajnak.  Fekete gólyák, smaragdgyíkok, vidrák és rendkívül félénk vadmacskák találnak itt menedéket. A növényvilág a turbánliliommal, nőszirommal, boszorkányfűvel, árvalányhajjal, vitéz kosborral és egyéb különlegességekkel képviselteti magát. A nemzeti park a lélegzetelállító természeti jelenségek mellett a váraival és várromjaival, valamint az ezekhez kapcsolódó történetekkel is elbűvöli a látogatókat.

 A természet élménye

A Thayatal Nemzeti park élményét sokféleképpen lehet átélni. Például a park Hardegg közelében lévő székházában, ahol a természet pompáját a „NaturGeschichten-ThayaTales“ kiállítás interaktív módon mutatja be. Húsvéttól mindenszentekig minden hétvégén tematikus vezetéseket és rendezvényeket szerveznek a park és a ház kiállításaihoz kapcsolódóan (megjegyzés: a kiállítást éppen átrendezik, bizonytalan ideig zárva tart).

A határokon átívelő túraúthálózat a legszebb kilátóhelyekhez vezet és lehetővé teszi a természet csodáinak megfigyelését. A legkisebb látogatókat remek kalandjátszótér várja, valamint vezetések a „Max Dachs“ nevű figurával.

  • Fajok sokasága kis helyen
  • Határokon átívelő nemzeti park
  • „NaturGeschichten-ThayaTales“  kiállítás a park székházában
  • Számos vezetés és rendezvény
  • Speciális programok gyerekeknek és iskolásoknak
  • Jó jelzett túraútvonalak
  • Nordic-walking botkölcsönzés a székházban

 

Thayatal Nemzeti Park