20 schillinges kilátás a Semmeringnél, © Niederösterreich-Werbung/ M. Liebert

Dunkelstein a Dunkelsteinerwaldban

Hegycsúcs

Leírás

A 625 m tengerszint feletti magasságával a Dunkelstein a déli Dunkelsteinerwald legmagasabb pontja. A 115 km hosszú Dunkelsteiner-körút (653. sz.) a Dunkelstein-hegyen át vezet Mauer, Schallaburg vára, a melki apátság és végül Aggstein romvárosához.

De még a Hafnerbachból (templomtér) a Dunkelsteiner-csúcsra vezető részleges útvonal is kínál néhány különlegességet útközben: a Zénó-patak mentén Kornig után Szent Zénó szobra látogatható. Steinen keresztül egy meredek ösvény vezet a 11. századi Hohenegg várromjaihoz, a történelemmel átitatott várhoz. Körülveszi a szabadon látogatható Ruhewald - egy urnatemetői erdő sok szép sziklás foltjával. Jól jelzett erdei utakon és túraútvonalakon haladjon tovább Dunkelsteinig. A csúcstól nem messze 1931-ben földmérési céllal egy 22 m magas vasállványt emeltek. A német Wehrmacht 1945-ben felrobbantotta, de betonalapjai a mai napig megmaradtak. Ajánlatos bőséges élelmiszert vinni az útra, mivel nincs olyan hely, ahol meg lehetne állni frissítőre. Hafnerbachban több szálláshely kínál felfrissülést és éjszakai szállást. A tartományi főváros, St. Pölten körülbelül 10 perc alatt elérhető autóval.

Helyszín
Mostviertel/NÖ-Mitte, nem messze a tartományi fővárostól, St. Pölten-től.

Nézőpontok
A csúcson a kilátás egészen Maria Langeggig és az Alpokig terjed.

Megközelíthetőség túrázók számára

 • Hafnerbach - Hohenegg Rom - Dunkelstein (kb. 6 km)
 • Lauterbach - Dunkelstein (kb. 2 km)
 • Neidling - Bildbuche - Dunkelstein (kb. 7 km)

Häusling, Karlstetten vagy a Windschnur és Thal közötti Matzengraben-hídról is megközelíthető.

Időtartam
A kiindulási ponttól függően a Dunkelstein csúcsára és vissza körülbelül 3-4 óra alatt lehet feljutni.

Extra tipp: Autóval közvetlenül a Hohenegg-romokhoz is el lehet hajtani (parkoló), és meglátogatni őket. Jó ötlet egy kitérő séta a "Ruhewald"-on - egy erdőrészleten, amely urnatemetőként szolgál nagy sziklákkal és áhítat helyszínéül - keresztül. Innen már csak egy "kőhajításnyira" van a Dunkelstein-csúcs a jelzett erdei utakon és ösvényeken keresztül.

Helyszín & utazás

 • Kapcsolat

  Dunkelstein

  3386 Hafnerbach
  AT

 • Tömegközlekedés
 • Útvonalteverzés a Google Térképpel

  Útvonaltervező Útvonaltervező


 • Térkép
  Hogy lássad ezt a tartalmot, foggad el a sütiket. Frissítsd a sütiket
  Teljes képernyő