Freigut Thallern vinotéka

Boros élményvilág

Leírás

Wines from the thermal region and from the sophisticated wine scene

Már az út is csodálatos, mely a Freigut Thallernbe vezet. Alig egy kilométerrel az 50 sz. főúttól Guntramsdorf közelében egy viadukt alatt megyünk át és mintha egy teljesen más világba csöppennénk. Még azok a látogatók is, akik többször jártak már itt, újra és újra elcsodálkoznak a gyönyörű környezeten.

A vinotéka Ausztria második legrégebbi borászatának kellős közepén áll. A birtok a 12. században a ciszterci rendhez került. Már 1141. október 18. óta termelnek itt bort.

A birtok épületei letűnt idők korát idézik. A Polz család kezdeményezése nyomán sok kitartással és odaadással a hosszú múltra visszatekintő épületegyüttest felújították. A vinotékát új elemekkel látták el és közvetlenül a régi borraktárban építették fel. Mellette található az ún. Prälatenstöckel, a birtokos egykori rezidenciája. Napjainkban ezt a termet borbemutatókra és -kóstolókra, valamint céges rendezvények megtartására használják.

A borászatot és a vinotékát is Margareta és Erich Polz vezeti. A Polz család azzal a céllal béreli a borászatot Heiligenkreuz apátságától, hogy különleges boros és kulináris élményekkel, ill. egyedülálló szállással szolgáljanak. A vinotéka 2011 óta üzemel. Mivel Baden, Mödling és Bécs közel van, ezért a borászat, ill. kiváltképp a vinotéka roppant népszerű úti cél.

A termálrégió legjobb borai 60 különböző borászattól

  • A termálrégió őshonos fajtáinak bemutatása: a Rotgipfler és a cirfandli
  • Válogatott borok Ausztriából összehasonlításképpen a termálrégió boraival
  • Vezetések kóstolóval egy szakértő kíséretében (különleges élményt nyújt a többszáz éves pince és a Giuliani-oltár a János-kápolnában
  • Részletes tanácsok borkedvelőknek képzett munkatársaktól (egy kis szerencsével akár Erich Polz személyesen áll rendelkezésre)
  • Kulináris különlegességek Alsó-Ausztriából és Stájerországból
  • Nyugodt pillanatok egy vagy akár több pohárka bor mellett, mielőtt visszatérnénk a mindennapokba

Vezetések a borászatnál
Szeretné közelebbről megismerni a Freigut Thallernt? Betekintene a színfalak mögé? Előzetes bejelentkezés esetén szívesen szervezünk egy borkóstolóval egybekötött vezetést.

A vezetés hossza: 20 perc

A vezetés a történelmi János-kápolnában indul, ahol a híres Guliani-oltár is található. Utána a lenyűgöző barrique-pincét, majd a ritkaságok gyűjteményét tekintjük meg. A boltívek árnyékában végül a termálrégió három jellegzetes borát kóstolhatják meg az érdeklődők. Eközben sok érdekességet tudhatnak meg a bortermelésről és a termálrégióról.

Beszélünk …
  • angol
  • német
Elhelyezkedés
  • csendes környezet
Távolság
  • a legközelebbi pályaudvartól: 0.2 km

Helyszín & utazás