Seekopf Aussichtswarte und Hirschwand

Hegycsúcs, Kilátó, Kilátóhely

Leírás

A 671 m magas Seekopfra vezető Wachau-túra lenyűgöző kőalakzatokat, gyönyörű kilátást és többnyire családbarát utakat ígér. Az oberkienstocki parkolóból indul a Meurersteig ösvény, amelyet nem véletlenül neveznek Stoamandl-Wegnek is: az ösvényt hét sírkő szegélyezi. Az embermagasra halmozott sziklaalakzatokra hagyományosan sálat kötnek és sapkát húznak. A legenda szerint hét férfi figyelte meg a boszorkányok és más asszonyok ténykedését - és ezért kővé váltak.

A könnyen járható utak és ösvények meredek szerpentinekben vezetnek a Seekopf-csúcson lévő kilátóhoz. Ezért a túra kezdőknek és gyermekes családoknak is alkalmas. Fontos: vigyen magával elegendő élelmiszert, mivel nincsenek frissítőmegállók. A túra gneisz sziklák, valamint tölgy- és fenyőerdők tájain vezet keresztül. A csúcsra felérve egy 15 méter magas, a legmodernebb faszerkezetű kilátótorony várja Önt, ahonnan csodálatos panoráma nyílik az egész Duna-völgyre, a Göttweigi apátságra, az Ötscherre, Dürrensteinre és a Tullnerfeldre. Itt élvezheti a kilátást ebben a szellős légkörben (nincs tetőszerkezet). A Seekopf (671 m) kilátó egész évben szabadon látogatható.

Megközelítés: autóval a Duna jobb partján Bacharnsdorf falu után kb. 2 km-re Oberkienstockban van egy parkoló. Innen a Seekopf a Meurersteig-en keresztül 1 1/2-2 óra alatt érhető el. A kilátóhely a világörökségi út Rossatz-Arnsdorf szakaszán keresztül is megközelíthető. Rossatzból és Arnsdorfból egyaránt kb. 3 óra gyalog.

A haladó (vagy pluszban biztosított) túrázók a Hirschwand (620 m) miniatűr Klettersteigjét is igénybe vehetik: a Seekopf-csúcstól mintegy félórás sétával megmászható ez a sziklás, kb. 15 m magas sziklaszirt - két biztosított Klettersteig-útvonalon keresztül. Innen a világörökségi tanösvényen túrázhatunk lefelé Szent Lőrincig. Tipp: A jól megérdemelt wachaui borozó meglátogatása mellett érdemes megnézni a régi, román stílusú Szent Lőrinc-templomot is.

Helyszín
Wachau, St. Lorenz közelében

Nézőpontok
A Seekopf kilátóhelyről panorámás kilátás nyílik Wachaura: Kilátás a Dunára, a Göttweigi apátságra, Ötscherre és Dürrensteinre, valamint a Tullnerfeldre
Megközelíthetőség túrázók számára.
Az Oberkienstock parkolóból - Steinige Ries - Hirschwand - Seekopf

Időtartam
A Seekopf/Hirschwand túra körülbelül 4 órát vesz igénybe, az emelkedővel és az ereszkedéssel együtt.

Extra tipp: A Hirschwandnál a hátsó (= nehezebb) oldalon másszon fel, hogy az első (= könnyebb) oldalon ereszkedjen le. A rövid, de kihívást jelentő Hirschwand-emelkedés inkább a haladó túrázók számára alkalmas: a kezdők és a gyerekek számára további biztosítékot kell biztosítani.

Helyszín & utazás