Traisental

Alsó-Ausztria legkisebb, 790 hektáros borvidéke különlegesen nagy hagyományokra tekint vissza – régészeti leletek bizonyítják, hogy a Traisentalban már a bronzkorban termesztettek szőlőt.

Korai bronzkori szőlőmagok és római leletek egyaránt bizonyítják, hogy a Traisental ősrégi borászati hagyományokkal rendelkezik.

Mai formájában mindazonáltal Ausztria legfiatalabb borvidéke, hiszen ebben a formában csak 1997 óta létezik, és 790 hektáros területével az egyik legkisebb az országban. A Traisental borút fő fajtája a zöld veltelini. A 2006-os évjárat óta a tipikusan gyümölcsös, zamatos zöld veltelini és a magvas, ásványos rizlingek „Traisental DAC“ jelöléssel kerülnek piacra. Ugyan előtérben a zöld veltelini DAC és a rizlingek (DAC) állnak, de a traisentali szőlőfajták palettáján a burgundi fajták, a rizlingszilváni és a zweigelt is megtalálható. A szőlőtőkéket általában apró teraszokon, száraz, magas mésztartalmú, kavicsos talajra ültetik. Emiatt  annyira sajátosan testes és erőteljes az itteni borok profilja.

A kicsi bortermelő településeken hagyományos borkimérések (ún. Buschenschank-ok) saját termésből származó borral és házikoszttal várják a vendégeket. Történelmi kirándulásra a Herzogenburg kínál lehetőséget, míg a modern kulturális programok sokféleségét a közeli tartományi fővárosban, St. Pöltenben élvezhetjük.

 

Borút Traisental