Weinland Niederösterreich, © Robert Herbst

Alsó-Ausztria: a borok tartománya

Több mint 28.000 hektár szőlőtermő terület, romantikus pincesorok és évezredes borkultúra: üdvözöljük Ausztria vezető borvidékén.

Akik kedvelik a nemes nedűt, azoknak szinte kötelező az alsó-ausztriai borászok több szempontból is kitűnő borait tanulmányozni. Hiszen itt pontosan tudják, mit, miért; itt találkozik a hagyomány és az innováció – itt mindenki szívesen elidőzik.

Kiváló: változatosság és ízvilág

Zöld veltelini ameddig a szem ellát, nemzetközi hírnévnek örvendő rizling és kellemes vörösborok: Összesen 75% fehér és 25% vörös szőlőfajtát kínál a tartomány nyolc borvidéke, mely mindegyike rejteget különlegességeket a borkedvelők számára.

A Wachau, mint az UNESCO világörökségének része, már messze, az ország határain túl is ismert, ahol mindig érdemes megállni egy borkóstolóra. Ugyanez érvényes a Zöld Veltelini kedvelőire a Kremstal, a Traisental, a Carnuntum, a Kamptal vagy a Wagram borvidékeken. Aki innen délre tekint, az a Bécsi-erdő termálrégióját (Thermenregion Wienerwald) látja. Itt olyan ősi fajtákkal találkozni, mint a zirfandli és a rotgipfler. A DAC megjelöléssel ellátott minőségi borokkal kiváltképp a Weinviertel kényeztet. Mit szólna egy látogatáshoz a régi pincesorok egyikén, melyeket kedvesen a „kémények nélküli falvaknak” is hívnak?

Egyedülálló borkultúra

Egyes becslések szerint szőlőtermeléssel, több mint 4.000 ével ezelőtt is foglalkoztak Alsó-Ausztriában. Már a Rómaiak is koccintottak itt. Ebből alakult ki lassanként a mai borkultúra is, mely ebben a formában egyedülálló a világon. A borutak mentén borásztelepülések, borászok és nemes borok mesélik el a borkultúra felejthetetlen történeteit.

Különleges élmény: ne hagyja ki!

A legjobb, ha a helyszínen részt veszünk egy különleges bortúrán, hogy testközelből élhessük át a bor nyújtotta élményeket. Mindegy, hogy egy borászatnál nyaralunk-e vagy épp egy bortúrát és kerékpártúrát teszünk-e meg a régión keresztül, egyvalamit nem fogunk tudni kihagyni: Alsó-Ausztria ún. heuriger, vagyis helyi, hagyományos borozókból álló kultúrája lépésről lépésre, kortyról kortyra kísér minket és kedvet csinál ahhoz, hogy újra visszatérjünk.

Rövid kiruccanás a gasztronómia jegyében

Alsó-Ausztria – a nagy bortartomány a Dunánál

A nyolc borvidék

Alsó-Ausztria a maga 27.000 hektáros szőlőtermő területével Ausztria legnagyobb bortermelő térsége. A régióban előállított borkülönlegességekre egyrészt a helyi fajták sokfélesége jellemző, másrészt nemzetközi szőlőfajták is gazdagítják a sokrétű borkínálatot. A nyolc alsó-ausztriai borvidék, a nyugati Wachautól a keleti Carnuntumig durván három klimatikus régióra osztható: északon a Weinviertel, Bécstől nyugatra a Duna térsége mellékvölgyeivel és a harmadik, a pannon Alsó-Ausztria délkeleten.