Weinland Niederösterreich, © Robert Herbst

Alsó-Ausztria: a borok tartománya

Több mint 28.000 hektár szőlőtermő terület, romantikus pincesorok és évezredes borkultúra: üdvözöljük Ausztria vezető borvidékén.

Akik kedvelik a nemes nedűt, azoknak szinte kötelező az alsó-ausztriai borászok több szempontból is kitűnő borait tanulmányozni. Hiszen itt pontosan tudják, mit, miért; itt találkozik a hagyomány és az innováció – itt mindenki szívesen elidőzik.

Kiváló: változatosság és ízvilág

Zöld veltelini ameddig a szem ellát, nemzetközi hírnévnek örvendő rizling és kellemes vörösborok: Összesen 75% fehér és 25% vörös szőlőfajtát kínál a tartomány nyolc borvidéke, mely mindegyike rejteget különlegességeket a borkedvelők számára.

A Wachau, mint az UNESCO világörökségének része, már messze, az ország határain túl is ismert, ahol mindig érdemes megállni egy borkóstolóra. Ugyanez érvényes a Zöld Veltelini kedvelőire a Kremstal, a Traisental, a Carnuntum, a Kamptal vagy a Wagram borvidékeken. Aki innen délre tekint, az a Bécsi-erdő termálrégióját (Thermenregion Wienerwald) látja. Itt olyan ősi fajtákkal találkozni, mint a zirfandli és a rotgipfler. A DAC megjelöléssel ellátott minőségi borokkal kiváltképp a Weinviertel kényeztet. Mit szólna egy látogatáshoz a régi pincesorok egyikén, melyeket kedvesen a „kémények nélküli falvaknak” is hívnak?

Egyedülálló borkultúra

Egyes becslések szerint szőlőtermeléssel, több mint 4.000 ével ezelőtt is foglalkoztak Alsó-Ausztriában. Már a Rómaiak is koccintottak itt. Ebből alakult ki lassanként a mai borkultúra is, mely ebben a formában egyedülálló a világon. A borutak mentén borásztelepülések, borászok és nemes borok mesélik el a borkultúra felejthetetlen történeteit.

Különleges élmény: ne hagyja ki!

A legjobb, ha a helyszínen részt veszünk egy különleges bortúrán, hogy testközelből élhessük át a bor nyújtotta élményeket. Mindegy, hogy egy borászatnál nyaralunk-e vagy épp egy bortúrát és kerékpártúrát teszünk-e meg a régión keresztül, egyvalamit nem fogunk tudni kihagyni: Alsó-Ausztria ún. heuriger, vagyis helyi, hagyományos borozókból álló kultúrája lépésről lépésre, kortyról kortyra kísér minket és kedvet csinál ahhoz, hogy újra visszatérjünk.

A nagy bortartomány a Dunánál

Spring és Wachau, © Andreas Hofer

Wachau

Tovább olvas
Heidentor, Carnuntum, © Andreas Hofer

Carnuntum

Tovább olvas
A Bécsi-erdei Genussmeile ínyencfesztivál, © Wienerwald Tourismus/Raimo Rumpler

Thermenregion Wienerwald

Tovább olvas
Pince utca Wartberg, © Weinviertel Tourismus/Robert Herbst

Weinviertel

Tovább olvas