11 fontos tipp, ami még emlékezetesebbé teszi a túrát

Kerékpárral a vasúthoz és a Wackelsteinhez: Felsoroljuk a tíz legjobb helyszínt, amelyeket mindenképpen érdemes érinteni az Iron Curtain Trailen.

Miután épphogy felszálltunk a Waldviertelbahnra, az első megálló máris a gmündi Sole Felsenbad. Ezután az út a Thayatal Nemzeti Parkba, a drosendorfi kenyérsütő tanfolyamra vezet, végül pedig a Herrensee strandfürdőben hűsölünk. Mindezt és még sok minden mást kínál a Waldviertel.

#1 Waldviertelbahnnal érkezünk

Teljes gőzzel előre kerékpárral! És fel a messzi északra: Szálljunk fel a Waldviertelbahnra, és indulhat a felejthetetlen utazás. Miközben Alsó-Ausztria "messzi északi" vidékén utazunk, csak egy dolgot kell tennünk: jól érezni magunkat. Használjuk a romantikus keskeny nyomtávú élményvasutat, és fedezzük fel egy egynapos kirándulás során a Felső-Waldviertelt. Szívjuk be a tiszta levegőt Gmünd, Groß Gerungs és Litschau környékén.

#2 Sole Felsen Bad

A gmündi Sole-Felsen-Bad valószínűleg az egyik legnépszerűbb fürdőhely a Waldviertelben. A fürdő- és szaunavilág, édes- és sósvizes medencék, az utóbbiak Bad Ischl-i sós gyógyvízzel, vízesés, élménycsúszda és csobogó forráskő - mindez megdobogtatja a felnőttek és különösen a gyerekek szívét. A termálfürdő a szép fekvésű Aßang-tónál található Gmündben. Az élménymedence és a termálfürdő mellett csendesebb órákra szépség- és wellness-ajánlatok is rendelkezésre állnak. Különleges extra ajánlat a szauna, melyben a szaunamesterek különböző felöntésekkel kényeztetik a vendégeket.

#3 Drosendorfban fagyizunk

A fagylalt Drosendorfban minden képzeletet felülmúlóan finom. Kétféle változatban kapható: tejes vagy vegán. Az "Ice Eis Baby"-hez kézzel készítik a tölcsért. Forró csokoládétorta és házi sütemények is kaphatók. Szóval mire várunk még? Felkészülni, vigyázz, kész, tűz, fagyi!

#4 Thayatal Nemzeti Park vadmacskákkal

Ha négy szóval kellene jellemezni a Thayatal Nemzeti Parkot, akkor ezek a következők lennének: "felfedezni, csodálkozni, pihenni, mélyeket lélegezni". Mert ott, ahol a természet szabadon burjánzik, az emberek is újra közel érzik magukat hozzá. A park az állat- és növényvilág sokszínűségével családi kirándulásokra és túrázásra alkalmas. Már a kirándulás gondolata is örömmel tölti el azokat, akik jártak már egyszer a nemzeti parkban. A park különlegessége, hogy vadmacskák és jávorszarvasok is élnek itt. Ők is sok látogatót vonzanak.

#5 Kenyérsütés

Süssünk kis zsemléket? Szó sem lehet róla! Nagy kenyereket fogunk sütni miután részt vettünk a drosendorfi Waldviertel első biosütőiskolájának workshopján. Nos, minden pátoszt félretéve, mire lemegy a nap, megtudjuk, mi a kenyérsütés menete, milyen kellemes a kovászillat az orrunkban. Raktározzuk el azt az élményt, hogy megtapogattuk és megkóstoltuk az ősgabonát. Meg tudjuk sütni a kenyeret? Biztosak lehetünk benne.

#6 Pontyot kóstolunk a Hopferlben

A Gmündben található Hopferlről sok minden elmondható. Étterem, pub, söröző, borozó és még egy fontos jellemzője, hogy „AMA-Genussregion“ minősítéssel rendelkező vendéglátóhely. A Hopferl étlapján sokféle regionális étel és házias ízek mellett ponty is szerepel. A waldvierteli biopontyfilét természetesen sült vagy főtt petrezselymes burgonyával kínálják vagy szintén waldvierteli "Erpfi salátával" tálalják. Micsoda ínycsiklandozó illatok!

#7 Hűsölés a Strandbad Herrensee-ben

A litschaui Herrensee jól karbantartott erdei fürdő, ahol bizonyára könnyedén lehűlünk. A kültéri medence és természetesen maga a Herrensee csodálatos egységet alkot megnyugtató csobogásával. Számos eldugott kis hely van, ahol pihenhetünk, zavartalanul ejtőzhetünk. A kicsinyeket egy gyerekmedence és közvetlenül a tó mellett egy taposómedence várja. A játszótér nagy és árnyékos, mászóvár is van.

#8 Biotermékek a Hammerschmidt bioboltban

Egy francia sajtreklám azt állítja, a tehenek nem tudnak mosolyogni. Mi kételkedünk ebben az állításban. A Hammerschmidték gazdaságában élő állatok olyan jól érzik magukat, hogy ha jobban megnézzük, mosolyt látunk orcájukon. Hogy saját magunk is meggyőződhessünk erről a boldogságról, felülhetünk a traktorra, és körbejárhatjuk a gazdaságot. Hamarosan ráébredünk, hogy nincs két egyforma tojás, de a csirkének és a tehénnek van egy közös vonása: a boldogság!

#9 Merüljünk el a vidrák világában

Az "UnterWasserReich" (Víz alatti világ), a Naturpark Hochmoor Schrems (Schrems Felláp Natúrpark) látogatóközpontja bőséges tájékoztatást nyújt a fiatal és idősebb környezetvédelmet segítő látogatóknak. Betekintést nyerhetnek a titokzatos vízivilágba, a vizes élőhelyekbe és a helyi víz alatti világ fajgazdagságába. A kutatólaboratóriumban a gyerekek a tavakból és patakokból saját maguk által vett vízmintákat vizsgálhatják az élet nyomai után kutatva. Különleges extraként - képletesen szólva - a vidrával együtt merülhetünk alá természetes élőhelyére, és megfigyelhetjük, hogyan táplálkozik.

#10 Naturpark Blockheide

Ha bizarr gránitképződményekről, csendes erdőkről, zöld rétekről és fenyéres pusztákról beszélünk, akkor csakis a Blockheide Natúrparkról lehet szó Gmündben. A park furcsa ingó- és koboldkövei, a fajokban gazdag kultúrtáj elvarázsolja a látogatót. Bennfentes tipp: Parkoljunk le a kerékpárral, másszunk fel a 30 méter magas kilátótoronyba és gyönyörködjünk a kilátásban.

#11 Éjszaka a Baumhaus-Lodge-okban

Meredek gránitsziklák között és titokzatos erdők közepén, ahol ősi vízfolyások törtek maguknak utat a tájban, ott rejtőzik az öt lábakon álló vendégház (Baumhaus Lodges). A Waldviertelben magasan a fák között új erőre kaphatunk, miközben figyeljük az erdei állatok hangját és zavartalanul élvezzük az együttlétet a természet szívében. A kiemelt faházakat mindennel felszerelték, amire a vendégeknek szüksége lehet. Elegáns berendezés, terasz, panorámaablakok. A vacsora is tökéletesen megfelel az elvárásoknak, három fogásos.