A BOROSPINCE KULCSÁT RÉGEN CSAK A HALÁLOS

ÁGYON ADTÁK TOVÁBB

Akinél a kulcs volt, azé volt a pince. Ez volt a törvény a régi idők szőlőskertjeiben.

Alsó-Ausztriában 1100 pincesor található, a legtöbb a Weinviertelben. A présházakban ma már fesztiválokat és pincelátogatásokat is rendeznek, és közben a pincekulcsokról is elárulnak egyet s mást. A pincekulcs volt a tulajdonos azonosítója – akinél a kulcs volt, azé volt a borospince. Ezért a gazdák a kulccsal mentek még az ágyba is, és csak röviddel haláluk előtt adták át az utódoknak.

A legszebb boros kerékpárutak

Kerékpárral Alsó-Ausztria nyolc kiváló borvidékén.

Szőlőültetvények, mezők és festői pincesorok alkotják a kulisszát. E-motor vagy a pedálerő határozza meg a tempót. Heurigerek, azaz hagyományos borozók és a Wirtshauskultur nevű étteremhálózat tagjai pihenésre invitálnak. Kerékpározás Alsó-Ausztria nyolc kiváló borvidékén sok kóstolható pillanatot ígér a szemnek, a szájnak, az orrnak és természetesen a szívnek.

Ausztria legnagyobb borrégiójában természetesen nyilvánvaló, vagy mondjuk inkább úgy, hogy helyénvaló, hogy több top kerékpárút szőlőskerttől szőlőskertig vezet. De számos tematikus kerékpárutat is a bornak szenteltek. Íme, az 5 legjobb boros kerékpárút...

# Thermenradweg-kerékpárút

A borkedvelő kerékpárosok számára a Thermenradweg-kerékpárút közvetlen összeköttetést jelent a városból a szőlőhegyekre. Sík utakon, Bécs külvárosából (Vorarlberger Allee) nagyon könnyen kerékpározhatunk Vösendorfon keresztül Laxenburg irányába, a Bécsújhelyi-csatorna mentén, olyan híres boros települések mellett, mint Kottingbrunn, Gumpoldskirchen, Pfaffstätten vagy Baden, Bécsújhelyig. Az útvonal mentén szinte végig fel lehet szállni a Südbahn vagy a Badner Bahn tömegközlekedési társaságok járataira.

# Wagrami felfedezőtúra

Keresni és találni, így mondják Wagramban! Kerékpározás érintetlen ártéri erdőkön keresztül, eldugott kilátók felfedezése, egymásba illeszkedő teraszos művelésű szőlőültetvények és lenyűgöző löszképződmények. A Wagram borvidéken való kerékpározás valódi természeti élmény, igazi felfedezőtúra

# Traisentaler Weinbergradweg-kerékpárút

A szőlőültetvényeken és gyümölcsösökön, falvakon és pincesorokon át, kastélyok és múzeumok mentén Hollenburgból (a Duna menti kerékpárút mellett) induló, 15 km hosszú Traisentaler Weinbergradweg-kerékpárút (Traisentali szőlőskert kerékpárút) számos csodálatos kilátópontjáról ismert, ahonnan a Duna és a Traisental völgyeire, valamint az Alpok előterére és egészen a Bécsi-erdőig nyílik kilátás.

# Duna menti kerékpárút

Sárgabarack, bor, római kori városok, várak, impozáns kertek: a jól ismert Eurovelo 6 kerékpárút legszebb szakasza egyértelműen Alsó-Ausztrián keresztül vezet. Szánjon rá időt, és tekerjen a Duna ezüstösen kék szalagja mentén egykori hajóvontató utakon, valamint csendes falusi utcákon, élvezze a borbarát kilátást és ismerkedjen meg a jól ismert borvidékkel. Utazási tipp: Szálljon egyszer át a Duna menti kerékpárútról a vasútra, de ne felejtsen el kerékpárjának helyet foglalni a vonaton!

# Weinviertel DAC kerékpárút

Zweigelt, Portugieser vagy Veltliner - a Weinviertelben számos különböző boros tematikájú kerékpárút található, amelyek hossza 35 és 75 kilométer között mozog. Az egyik bortúra, amelyet szívesen ajánlunk, a Weinviertel DAC kerékpártúra. Retz főteréről indulva a Weinviertel jellegzetes nyugalmában Zellerndorfon, Röschitzön és Pulkaun keresztül vezet vissza Retzbe, ahová Bécsből vonattal is könnyedén el lehet jutni.