Kellergasse Weinviertel, © Weinviertel Tourismus/Robert Herbst

Pincesoraink

Földalatti és földfeletti látnivalók: Alsó-Ausztria pincesorai, melyek egész évben mámorító borkóstolókkal és egyedülálló rendezvényekkel hívogatnak, igazi borbarát intézmények.

A hűvös pince nemcsak nyáron jelent kellemes változatosságot: Akár előtte, a borozóban (Heurigen), akár a föld alatt kóstoljuk is a borokat, Alsó-Ausztria pincesorai aligha fölülmúlható élményekkel kecsegtetnek.

1000 oka van annak, hogy igyunk egy pohár jó bort!
Alsó-Ausztriában több mint 1000 pincesor – vagy ahogy népnyelven nevezik: „kémény nélküli utca” – található. A pincesor olyan utca, amelyben borospincék és présházak találhatók. A pulkatali Hadres pincesora a leghosszabb a maga 1,6 kilométerével. A legszebb pincesor szintén a Weinviertelben található, mégpedig Wildendürnbachban.

Közkedvelt egykor és most is
A legidősebb pincék a 17. századra datálhatók. Annak idején azonban még nem alkottak összefüggő sorokat, és csak később terjeszkedtek egészen a szőlőültetvényekig. Az 1950-es években a modernizáció következtében elveszítették eredeti jelentőségüket mint termelő- és tárolóhelyek, így ma már csak néhol kelnek új életre különleges alkalmakkor.

Élvezet és jó hangulat együtt
Manapság borkóstolásra, borról való diskurálásra és ünneplésre szoktak találkozni az emberek a pincesoron (Kellergassen). Ma is közkedvelt, sokat látogatott helyek, ahol a hagyományos borozók (Heuriger), borkóstolások és ínyenc ünnepek a múlt örökségét ötvözik a modern vendéglátással.

Weinviertel pincesorok