„A Duna hatalmas ereje"

Martin Samek hobbi kerékpáros elárulja, miért csak kerékpáron tud igazán kikapcsolódni, és mi köze ehhez a Duna vidékének.

Amikor Martin Samek fáradtnak érzi magát, nyeregbe száll és keményen nyomja a pedált. Majd a Duna völgyének zöld dombjain keresztül teker, néha órákig, míg aztán hazaérkezve kipihenten száll le a kerékpárról. Olyan frissnek és energikusnak érzi magát, mint mások egy szundikálás után.

Amikor Martin Samek fáradtnak érzi magát, nyeregbe száll és keményen nyomja a pedált. Majd a Duna völgyének zöld dombjain keresztül teker, néha órákig, míg aztán hazaérkezve kipihenten száll le a kerékpárról. Olyan frissnek és energikusnak érzi magát, mint mások egy szundikálás után.

A válasz valójában nagyon egyszerű: ha valamit szenvedéllyel csinálunk, akkor az könnyedén megy. Persze a munkanapok lehetnek fárasztók, de a fáradtságot ellensúlyozza a kerékpár. Van, aki ledől a tévé elé, én felpattanok a nyeregbe. Így tudok kiegyensúlyozott maradni, így töltődöm fel.

Árulja már el a titkát! Miért tud ilyen jól kikapcsolódni a kerékpáron?

Minden bizonnyal a hullámszerű, ismétlődő mozgások azok, amelyek szinte meditatív állapotba helyezik az embert. Egy versenysport, mint a tenisz, valószínűleg nem lenne nekem való, mert a gondolataim nem jutnának nyugvópontra. De amikor pedálozok és nézem a tájat, akkor össze tudom szedni magam, ellazulok, és közben sokkal kreatívabban tudok gondolkodni. Olyan ötleteim támadnak, amelyek a mindennapok nyüzsgésében nem kerülnek felszínre. Szerintem sokkal könnyebb a gondolatoknak teret engedni, ha közben kerékpározunk. Ez egyébként két emberrel is jól működik: amikor a feleségemmel együtt tekerünk, olyan dolgokról is tudunk beszélgetni, amelyek egyébként nem kerülnének szóba. És akkor ott van még a táj, a Wachau szépsége, ami hozzásegít a teljes kikapcsolódáshoz.

Úgy érzi, hogy a Duna régiója különösen erős hatással van Önre?

Mindenképp! A Duna hatalmas erejére újra és újra ráébred az ember, amikor végighalad a partján. Olyan, mint egy vörös fonál, amely végigfut a tájon, és vezeti az embert. Ez különösen előnyös a kerékpárosok számára: önfeledten sodródhatunk a partján, ismeretlen utakon haladhatunk, és mégis mindig visszatérünk a Dunához, ami egy biztos tájékozódási pont. Ez egyszerűen csodálatos.

Mit szeretnek a vendégek a régióban?

Minden bizonnyal a tájat, a lankás szőlőskerteket, a romokat. Ami a bicajosokat illeti: a nagyon jól kiépített kerékpárutakat. Kerékpárral kényelmesen elérhetjük a régió legeldugottabb szegleteit is. Ez teljes kikapcsolódást biztosít a vendégeinknek.

Ön itt nőtt fel, minden kerékpárutat ismer a környéken. Vannak még olyan pillanatok, amikor a régió meglepetést tartogat?

De még mennyire! A szezonban annyit dolgozunk, hogy néha elfeledkezünk a Wachau szépségéről. Aztán végigkerékpározunk a Duna partján, leszállunk a nyeregből, és a táj varázsa szinte ledönt minket a lábunkról: homokos strandok, mászósziklák, festői falvak. Hirtelen eszünkbe jut, milyen kincs van itt a házunk küszöbén. Talán elcsépeltnek is hangzik, de egyszerűen igaz az otthonunkra: mi ott dolgozunk, ahol mások nyaralnak. Ez egy igazi kiváltság.

Melyek azok a kerékpáros hotspotok a Duna menti kerékpárút mentén, amelyeket semmi estre sem szabad elmellőzni?

Nyáron mindenképpen érdemes elmenni a Dürnsteinnal szembeni Rossatzbach strandra, ami nagyon romantikus és nem is túlzsúfolt. Weißenkirchenben erősen ajánlott, hogy látogassunk meg egy borozót, és komppal keljünk át a túlsó partra. Aggstein romjainál kombinálhatjuk a kerékpáros és a gyalogos útvonalakat. Ha valaki nagyobb kihívásra vágyik, nézze meg a Trailarea Göttweig pályáit, ahol 12 engedélyezett hegyikerékpárutat építettünk ki.