A folyó ereje

Elég néhány tekerés a pedálokkal ahhoz, hogy a zöld energia nyomait felfedezzük. Ausztria legrégebbi vízerőműve várja, hogy meglátogassuk.

A Duna több ellentétet egyesít magában: csendes természeti menedékhely, a visszavonulás helyszíne, ahol a gondolatok megpihennek. Ugyanakkor nyugtalan, vad és mindig mozgásban lévő a folyam. Aki a partján kerékpározik, tudja, hogy a folyó telis-tele van energiával.

Ez szó szerint értendő: A Duna alsó-ausztriai szakaszán működő vízerőművek közel kétmillió háztartást látnak el árammal. Ezzel leghosszabb folyónk nemcsak Ausztria legfontosabb energiaszolgáltatója, hanem kulcsszerepet játszik az energetikai átállásban is. Megújuló energiaforrásként a vízerőművek ugyanis nem bocsátanak ki klímakárosító anyagot. De hogyan működik egy vízerőmű, hogyan termeli a folyó az áramot?

Ha a vízenergia kulisszái mögé szeretnénk betekinteni, szálljunk le a kerékpárról Ybbs-Persenbeugban. Itt található az Ybbs-Persenbeug erőmű. Ausztria negyedik legnagyobb teljesítményű erőműve vezetéssel látogatható. A többi dunai erőművel, Wallsee, Melk, Altenwörth és Greifenstein, együtt alkotja Ausztria áramellátásának alapját.

Az erőmű 16 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, és mára már a régió egyik legnépszerűbb kirándulóhelyévé vált. Nem meglepő, hiszen az erőmű belseje igencsak látványos: hatalmas géptermek, forgó generátorok és családi ház méretű turbinák.

Tamara Leeb idegenvezető és az Ybbs-Persenbeug-i Donaukraftwerksführungen egyesület ügyvezető igazgatója már 15 éve kalauzol csoportokat. Ismer minden zugot, minden szivattyút, minden emelőkart, de még soha nem találta unalmasnak a munkáját. „Érezni lehet a Duna erejét, a folyó 15 év után is lenyűgöz, és ezt szívesen átélem minden nap újra meg újra”.

Tamara Leeb szerint a legszebb a munkájában, ahogy a gyerekek rácsodálkoznak az erőműre. Például az a pillanat, amikor rájönnek, hogy az áram nem csak úgy jön a konnektorból, hanem hosszú utat kell megtennie, mire eljut az otthonukba. És biztos abban, hogy „aki látta, hogyan állítják elő az áramot, az felelősségteljesebben is fogja használni”.

De a gépházaktól távol sem unatkoznak a látogatók. Az interaktív állomásokon mindazok, akiknek a biciklitúra után még van erő a lábukban, maguk is meghajthatnak egy turbinagenerátort, és áramot termelhetnek. Aki pedig a hazafelé vezető útra akarja tartalékolni az energiát, az a virtuális valóság segítségével tekinthet be a méter vastag falakon keresztül a gépek belsejébe és megfigyelheti működésüket.

Egy dolog biztos: az éghajlatváltozás következményeit tekintve a tiszta energiatermelés korunk egyik legfontosabb követelménye. Tamara Leeb, aki egyre gyakrabban kalauzolja a külföldről érkező látogatókat is az erőmű falai között, tisztában van ezzel. „Nemzetközi szinten mi Ausztriában igazi úttörők vagyunk a vízenergia terén. Ez különösen igaz az Ybbs-Persenbeug-i vízerőműre, ami a maga 64 évével a legöregebb Ausztriában.”

Az életkor az egyik oka annak, hogy az erőművet az elmúlt években felújították. Mind a hat, az 1950-es évekből származó turbinát és generátort például nagyobb hatékonyságú gépekre cserélték. „Az erőmű szíve ma már ultramodern” - mondja Tamara Leeb.

És végül még egy olyan ellentét, amit a Duna hordoz: a múlt és a jövő. A folyó jelentős történelmi helyszín, de egyben a jövőbe is mutat. Már csak ezért is érdemes leszállni a kerékpárról és meglátogatni az erőművet.