A legtöbb energiát sugárzó helyek a déli Waldviertelben

Egy szív, egy halálfej: a déli Waldviertelben a kövek alakjukról kapták a nevüket. Titokzatosak és bizonytalan, hogy mi volt valaha a szerepük

Az Yspertal környéke kövekben gazdag, a kövek köré pedig misztikus történetek fonódnak. A Druidenweg, vagyis a druida túraútvonal, a Herzsteinweg, vagyis a kőszív túraútvonal, a Panoramaweg Yspertal (az yspertali panorámaút), a Waldlehrpfad (erdei tanösvény) mentén haladva a kirándulók olyan sziklaalakzatokkal találkoznak, amelyeknek különleges erőt tulajdonítanak.

A Waldviertel déli túraútvonalainak elágazásainál és a fák között kőóriások hevernek a földön: „Restlingek", sajátos formájú gránittömbök, amelyek régmúlt időkről tanúskodnak. Ezek a kőóriások arra késztetik a kutatókat, köztük a helybeli papot, Hans Wicket, hogy a kialakulásukat és a hozzájuk fűződő legendákat kutassák. A Wick lelkész által alapított yspertali helytörténeti múzeum dokumentálja a lyukasköveket, a bemélyedéses gránittömböket. Kultikus helyekként vagy geomágneses anomáliaként írja le őket. Akit érdekelnek a köveket övező titkok, annak Johann Pichler természetjáró segítségével ajánlunk hat helyszínt.

#1 Druidák találkozóhelye

A kaltenbergi Druidenwegen haladva láthatjuk, hogy az erdő közepén a gránittömbök egy külső és egy belső kört alkotnak. Van egy központi kő a körök közepén, ahol állítólag erős energiájú rezgések érezhetők. Elrendeződésük valószínűleg természetes úton alakult ki, akárcsak a mellettük lévő köveké, az „áldozati tálaké". Minden bizonnyal emberek használták őket. Itt druida találkozóhely lehetett, ahol kelta papok jöttek össze. Ha a druidák túraútvonalán maradunk és követjük a jelzéseket, egyéb képződményeket is felfedezhetünk, mint például a „Fallosz vulvával" vagy az „Ülő kutya".

#2 Erdei kápolna a Waldlehrpfadon

Az yspertali Waldlehrpfadon két gránittömb között erdei kápolna tűnik fel. Bár eredete nem tisztázott, egy monda mégis kapcsolódik hozzá: „Amikor egy lovag menekülés közben el akart rejtőzni, egy kő kettéhasadt, így át tudott rajta lovagolni. Üldözői nem találták rá, mert a kő újra bezárult előttük" - meséli Johann Pichler. A kőből kegyhely lett, és egy kápolnát építettek mellé, amelyet Máriának szenteltek. Az egykori fából készült kápolna helyén ma kőépület áll.

#3 Kőszív

Egy fejjel lefelé fordított kő szívalakot formál. Némi képzelőerő kell ahhoz, hogy egyértelműen felismerjük a szívet. Az öt méter magas gránittömbön át lehet csusszanni. „Napéjegyenlőségkor, napkeltekor és napnyugtakor a nap éppen a szív résén keresztül süt át," - mondja a természetjáró Johann Pichler - és valóban, át is lehet bújni rajta. Aki átbújik, annak megnövekszik a termékenysége vagy megszabadul valamilyen bajtól. A mítosz szerint ez egy női, kettős erővel rendelkező kultikus hely. Háromórás kirándulással lehet megközelíteni a Herzsteinwegen keresztül.

#4 Megkövült gabonakéve

Mint a Waldviertel sok különleges kőalakzatáról, a megkövült gabonakévéről is született monda.  Egyszer réges- régen egy gazda azzal bűnhődött, hogy gabonája kővé vált, mert a csekély terméshozamra haragosan és istenkáromlóan reagált. A gránitszikla egy bizarr piramis alakjában emelkedik ki a Piretsteiner tanyától keletre fekvő szántóföldből. A kő szélei a négy égtáj felé mutatnak. A legendás megkövült gabonakéve is a Herzsteinwegen közelíthető meg.

#5 „Élet és halál" sziklavára

A Herzstein-túraútvonalon az egyik kiemelkedő látnivaló a sziklavár, ami a 782 méter magas Weißenbergen emelkedik a magasba, és egy falépcsőn lehet felmászni rá. „Egyik irányban  koponyát látunk üres szemgödrökkel, a másik oldalon aztán egy sárkányt ismerünk fel" - írja le Johann Pichler a vár különböző köveit. Bevágások láthatók a köveken: egy ülőhely, egy tál, egy teljesszög. Ez utóbbiban Hans Wick, a kőtálak lelkes kutatója női szimbólumot lát, és az alakzatot „élet és halál"-nak nevezi.

#6 Wimburg romjai

A Wimburg-rom az Ysper-szurdok bejárata előtti erdőben rejtőzik. Érdemes rövid sétát tenni a fák között álló, növényzettel benőtt épületig. Valaha erődített templom volt, de az egykori Szent Péter-templomból már csak néhány falmaradvány áll. Ágnes magyar királynénak 1300 körül feltehetően itt volt az özvegyi székhelye. A rom az yspertali „Panoramaweg" egyik állomása. A látványos panorámaút Yspertal faluból indul, történelmi helyszínek mellett halad el, és a szurdokba vezet.