A SZÉTSZÓRT ZSENI EGY ABLAKTÁBLÁVAL

HELYETTESÍTETTE A KOTTALAPOT

Ludwig van Beethoven (1770-1827) szívesen időzött Badenban. Nemcsak a gyógyfürdő vonzotta, hanem a város hangulata is, mert az zeneszerzésre inspirálta. A fürdővendégek kevésbé örültek Beethovennek. Állandó zenélése annyira az idegeikre ment, hogy a zeneszerző nehezen talált magának szállást éjszakára.

Egy este, amikor a Gasthof Zum Schwarzen Adlerben vacsorázott, arról értesült a Kupferschmiedhausban (ma Beethovenhaus) van egy üres szoba - felpattant és a számla kiegyenlítése nélkül odasietett. Rögtön le is tartóztatták a fizetés elmulasztásáért, de aztán tisztázta a helyzetét és végül elfoglalhatta a szállást is. A szobában azonban nem volt papír, ezért zenei ötleteit az ablaktáblára jegyezte fel. Egy szemfüles fürdővendég, aki kifigyelte a mestert, megvásárolta a vendéglőstől az ablaktáblát, rajta az értékes jegyzetekkel. Beethovennek pedig a következő itt tartózkodása során az ablaktáblát is a számlájára írták.

Beethovent Badenben kétszer is letartóztatták. Egyszer azért, mert fizetés nélkül távozott, egyszer pedig a rendőrök csavargónak nézték.