Rosarium Baden bei Wien, © Rainer Mirau

Audiencia a császárnál: Baden bei Wien

Időtöltés Baden bei Wienben akár az egykori nemesség: Itt minden sarkon túl élmények és inspiráció vár, ill. csodás bortermelő településeket járhatunk be.

Nem ok nélkül volt Baden bei Wien császárok és királyok népszerű rezidenciája. Pontosabban sok király és császár fellegvára. Májustól októberig még napjainkban is édes bájjal nyűgöz le a fürdőváros és a rózsák ünnepén 800 különböző rózsafajta illatával bódítja el a látogatót.

A kultúra és a rózsák városa

Aki Baden sétálóutcáján kószál, az nem is tehet mást, minthogy átadja magát a királyi hangulatnak. Kedves, kis apró boltok sorakoznak egymás mellett. A Beethoven pralinékat (fehércsoki, tajszínlikőr-karamell és Fleur de sel Crunch!) készítő mestercukrász, Herwig Gasser „Süßes vom Feinsten" cukrászatának a Kaiserhausban ne is próbáljunk meg ellenállni. A Kaiserhausban egyébként időszakos kiállításokat is megtekinthetünk a Habsburg-ház történetéről és nagy személyiségeiről. Innen akár a csodálatos Rosariumhoz is ellátogathatunk, mely Európa egyik legnagyobb rózsagyűjteménye. Innen könnyedén eljutunk a Beethoven-házhoz, ahol egy „Beethoven-féle hallásvizsgálat“ is vár a látogatókra, akik bizonyára elcsodálkoznak majd azon, hogy milyen csekély hallóképességgel komponált a zenész nagyszerű műveket kvázi a fejében.

Kulináris élmények nyomában

Baden körül talán nincs is olyan túraútvonal, mely ne vezetne valamilyen kulináris célponthoz. Ennek ellenére van két kedvencünk: A túra a Rudolfshofhoz, mely a Badener Kulturwanderweg rövidebb verziója, a Kurparkon át a csodás kilátást nyújtó Beethoventempelhez, majd tovább a Rudolfshofhoz vezet. Aki inkább a vizeket és a bort részesíti előnyben, az a Wasserleitungsweg-útvonalon, az első bécsi vízvezeték mentén túrázhat (ahol ősszel a népszerű Genussmeile ínyencfesztivál kerül megrendezésre!). A kirándulás fáradalmaiért Gumpoldskirchen bortermelő települése jutalmaz meg. Itt nemcsak a termálréágióra jellemző borok, mint pl. a Rotgipfler vagy a cirfandli ízlik különösen jól, hanem a termelői bort árusító hagyományos heuriger-borozók büfékínálata is. Mindenképp érdemes egy kitérőt tenni a 3erHausba, ahol ne hagyjuk ki a szalonnát, a friss birkasajtot, a langyos Tafelspitz-et, vagyis a főtt marhafartőt friss tormával és a bécsi sárgabarackszószos vaníliafagylaltot („Eismarillenknödel”)! Badenbe kényelmesen vonattal juthatunk vissza (hacsak nem vagyunk tényleg nagyon motiváltak), ahol az At the Park Hotelt ajánljuk szállásként.

Rien ne va plus: Nincs több tét

Császári mód szállhatunk még meg a Hotel Schloss Weikersdorfban is, ahol a kellemes időtöltés a wellnessrészlegnek köszönhetően garantált. Így újult erővel indulhatunk ismét útnak Badenben. Ezúttal a „Grüner Markt” piacra megyünk, ahol műemlékvédelem alatt álló standokat, zöldségárusokat és a Hauer-vinotékát találjuk, ahova – hiszen nyaralunk – akár délelőtt is betérhetünk egy pohárkára. A közelben található az Arnulf Rainer Múzeum is, mely épülete régen egy női fürdő volt. Miután megcsodáltuk a kiállítást, bizonyára éhesek leszünk és szívesen indulunk el (ismét vonattal!) a Klostergasthaus Thallernbe egy késő ebédre. És mivel a ház specialitása, a sültcsirke („Backhenderl”) kihagyhatatlan, az első bécsi vízvezeték mentkén akár gyalog is visszaindulhatunk Badenbe. Miután visszaértünk, kószálhatunk még a romantikus kis barokk utcákon, majd betérhetünk a Café Clementine-be, ahol – figyelem, fennáll a függőség veszélye – egy Badener Rosen-Trüffel-Törtchent, vagyis egy badeni trüffel-rózsa-csokoládé tortát rendelhetünk (decens rózsa, jellegzetes csokoládé ízzel), mielőtt a Casino Badenben pezsgővel és zsetonokkal, pompázatos fin de siecle-hangulatban zárjuk a napot.