A Waldviertel legjobb története

Festői táj-e a Waldviertel? De még mennyire! Feltárjuk a legérdekesebb történelmi helyeket és megmutatjuk a Waldviertel rejtőzködő kincseit.

A Waldviertel és a szomszédos Csehország határvidékén sok a látni- és felfedezni való. Számos izgalmas és figyelemre méltó történelmi helyszín található itt, amelyek közül néhány jóval több mint száz éves. A kerékpárral érkező amatőr történészek, kalandkeresők és történelemkedvelők igazi csemegékre lelnek itt.

Amikor a történelmet tanulmányozzuk, ráébredünk, hogy a múlt bizonyos eseményei hogyan változtatták meg a dolgokat olyanná, amilyenek ma. Ha tanulságokat vonunk le múltbéli eseményekből, tanulunk valamit, és kifejlesztjük azt a képességünket is, hogy jobb jövőt teremtsünk társadalmunk és önmagunk számára. A történelemmel átitatott helyek sorából nem hagyjuk ki a várromokat, a barokk homlokzatokat és a labirintusokat. Könnyedén és lazán, kerékpárral fedezhetjük fel a múltat. Tartalmas időtöltést kívánunk a tíz történelemmel átitatott helyszín megismeréséhez az Iron Curtain Trail, vagyis a vasfüggöny útvonalon.

#1 Gmünd

A Kuenringerek egykori városa, Gmünd rendkívül izgalmas arcát mutatja a látogatóknak. A teljes egészében műemlékvédelem alatt álló főtérről csodálatos kilátás nyílik az egyedülálló sgraffitós házakra. A gyönyörű környezetben sétálgatva gyorsan elröppen az idő. Történelmi szempontból is érdekes a település: 1989-ig a vasfüggöny választotta el a két várost, Gmündöt és České Velenicét. Gmünd egy Berlinhez hasonlóan kettéosztott város volt. Csakhogy Gmünd és České Velenice közé nem falat építettek, hanem szögesdrótkerítést és őrtornyokat emeltek.

#2 Hagyományos kézműves mesterség: üvegkészítés Brand-Nagelbergben

Brand-Nagelberg településen az üveggyártáshoz és -finomításhoz évszázados hagyomány fűződik. Szinte érintetlen természeti környezetben szemtanúi lehetünk annak, hogyan jut el az üveg a kemencétől a késztermékig. Brand-Nagelbergben található Ausztria egyetlen üvegből készült helységnévtáblája is. Az egyedi közvilágítás tükrözi, hogy a település üvegművészeti faluként éli életét.

#3 Litschau

Töltődjünk fel és vegyünk mély levegőt: Litschau kitűnő levegője waldvierteli gyógyüdülésre invitálja a vendégeket. Ausztria legészakibb városa a Reißbach-völgyben található - csak egy kőhajításnyira a cseh határtól. A csodálatos Herrensee és a Schönauer-tó környezetében a kirándulók rétek, erdők és vizek harmóniájára lelnek.  Litschau jelképe, a sziklán épült litschaui vár impozánsan és sztoikusan magasodik a táj fölé.

#4 Slavonice

A történelemkedvelők számára mindenképpen izgalmas program a Slavonice-i teljesen felszerelt bunkerek megtekintése. Slavonice óvárosának gyönyörű reneszánsz házai drágakőbe faragott finom csipkékre emlékeztetnek. Ez a festői város az egyik legszebb Csehországban. Slavonice egy kis ékszerdoboz, de nem csak a föld felett. A város alatt titokzatos pincerendszer húzódik. Ereszkedjünk le tehát Slavonice alvilágába, fedezzük fel a föld alatti járatok labirintusát, melyek közül a legrégebbiek több mint 700 évesek.

#5 Vasfüggöny Szabadtéri Múzeum Kadolecben (CZ)

A Kadolecben található Vasfüggöny Szabadtéri Múzeum fontos kulturális küldetést vállalt. A 2012 óta látható kiállítás sokoldalúan mutatja be a vasfüggöny szerepét. Szó esik a hidegháborúról, a különböző ideológiákról és Európa megosztottságáról. Nagyon izgalmas kalandra vállalkozunk, ha történelmi nyomokat keresünk a vasfüggöny mindkét oldalán.

#6 Drosendorf

Egy másik kötelező látnivaló a Waldviertelben található Drosendorf. A szép középkori város különösen nagy becsben tartja a történelmét. A békés erdőkkel és változatos folyóvízi tájjal körülvett város egy magas sziklaszirten emelkedik. Ez az egyetlen olyan osztrák város, amelyet épen megmaradt városfal vesz körül. Barokk homlokzatok és régi polgárházak díszítik a főteret, olyan tökéletes látványt nyújtva, amilyent egyébként csak filmekben láthatunk. A park közepén áll a Szent Márton templom, mellette pedig a világi hatalom jelképe, a pellengér..

#7 Uheriče (CZ)

Drosendorfból a tíz kilométerre lévő dél-morvaországi Uherčice felé veszük az irányt. A 400 lelket számláló csehországi településen meglátogathatjuk a helyi várat és a ma már nem működő női börtönt. Jó kedvre derülhetünk, ha sétálunk egyet a barokk angol kertben, majd betérünk a kastély éttermébe. Fontos információ: a rendkívüli építészeti megoldásokkal büszkélkedő Uherčice-kastély Csehország egyik legfontosabb építészeti emléke. Tovább növeli jelentőségét, hogy egy rendkívül ritka denevérfajnak is otthont ad.

#7 Szabadidőközpont bányatóval Langauban

A Waldviertelben fekvő Langau település megérdemelne egy jelzőt a neve mellé: Langau, a csodás szabadidős központ: izgalmas látnivalók, csodálatos kerékpár- és túraútvonalak és egy rekultivált bányató. A természeti adottságok garantálják a tökéletes nyaralást. Ráadásul még egy egész múzeumot is szenteltek a szabadidő témájának. Fontos információ azoknak, akik útközben szeretnék megtölteni a bendőjüket: A Reblaus Expressz különleges kulináris vonat, Retz és Drosendorf között ingázik, Langauban is megáll. A szerelvényhez egy heuriger étkezőkocsit csatoltak, ahol étellel és itallal látják el az utasokat. Jó tudni: a kerékpárt ingyen vihetjük magunkkal.

#9 A vasfüggöny maradványai Čížovban (CZ)

Hardeggből a felújított határhídon át a Thayatal Nemzeti Parkon keresztül észak felé haladunk a čížovi látogatóközpontig. Közben elmegyünk a vasfüggöny egy megőrzött darabja mellett. Innen már csak egy rövid szakasz és elérjük Znojmót, a királyi várost és a borvidék központját. A Thayatal Nemzeti Parkon keresztül jutunk el a čížovi látogatóközpontba, ahol egy őrtorony mellett több méternyi eredeti szögesdrótkerítés található. Ez a szögesdrótdarab emlékeztet a vasfüggöny korszakára.

#10 Šatov Panzersperre (CZ)

Šatov egy kisváros a Cseh Köztársaságban, tehát korlátozott önkormányzati jogokkal rendelkező hely. Ebben a figyelemre méltó kisvárosban ma már azonban semmi sincs korlátozva: gyönyörű utcák díszes pincékkel, egy bunker a város mögött. Az 1938-ban épült, mára tökéletesen felújított óvóhely élénk színekben pompázik. Šatovban kedvelik a színeket a városlakók. Ezt megtapasztalhatjuk, amikor gondtalanul sétálgatunk a látnivalók között.