DAC: Alsó-Ausztria egy kortyban

A borlapokról nem hiányozhatnak Alsó-Ausztria finom regionális ízű DAC borai.

Districtus Austriae Controllatus mutatja meg a legjobban a régió ízjegyeit. Egy kitüntetés, melyet csak egészen különleges borok kapnak meg. Így aztán nem is csoda, hogy a borsos zöld veltelini volt az első DAC a Weinviertelből Ausztriában.

Bors a pohárban

A Weinviertelből, a kiváló borok melegágyából 2003-ban került Ausztria első DAC-ja a boros polcokra. A gyümölcsös, fűszeres, egy kicsit borsos zöld veltelini méltó képviselője a térségnek.

Ellenőrzött minőség

Districtus Austriae Controllatus – csak olyan, ellenőrizhetően Ausztriából származó borok viselhetik a „DAC” kitüntetést, melyek a régió ízvilágának megfelelnek, és egy kóstolóbizottsággal rendelkeznek. Egy minőségi ismertetőjegy, mely a borászatot dicsőíti és a fogyasztónak biztonságot és bizonyosságot ad, hogy kiváló alsó-ausztriai bort tölt a poharába. A kézzel szüretelt nedű (amúgy a rizlingek is) a Kremstal, a Kamptal, és a Traisental borvidékeiről származnak.

További DAC-ok Alsó-Ausztriában

A Duna mentén a zöld veltelini mellett a rizling is viszi a prímet. A két szőlőfajta jellegzetességeit a Kamptal DAC és Traisental DAC borok viselik. A vulkanikus talaj összetéveszthetetlen karaktert kölcsönöz a Kamptal DAC-kal jelölt zöld veltelininek és rizlingeknek, melyek Kamptalban, a Dunától északra találhatóak.