Dürrenstein-Lassingtal természetvédelmi terület

A vadon ékköve az alpesi Mostviertelben.

Ausztria legérintetlenebb helye: A Dürrenstein-Lassingtal vadonterület az Alpok ívének legnagyobb őserdőmaradványát őrzi, mely 2017 óta az UNESCO Világörökség része.

Az 1878 m magas Dürrenstein lábánál igazából egy konfliktusnak köszönhető ez a páratlan természeti érték. Hiszen a gamingi karthauzi szerzetesek évszázadokon át vitáztak itt az admonti apátság bencés szerzeteseivel egy erdőterület tulajdonjogáért. A vitatott erdő 1875-ig műveletlen maradt, amikor a híres bankárdinasztia osztrák vonalából származó Rothschild Albert megszerezte a területet, majd szintén nem nyúlt hozzá. Az új tulajdonos nemcsak Európa leggazdagabb emberének számított, hanem szenvedélyes botanikus és fotós is volt - az érintetlen őserdő pedig valószínűleg ideális vadászterület volt tanulmányi tárgyak és képmotívumok számára.

12000 éve érintetlen

Néhány további szerencsés véletlennek köszönhetően a bankár családjáról elnevezett Rothwald nemcsak az Alpok ívének legnagyobb őserdőmaradványa, hanem a Dürrenstein-Lassingtal természetvédelmi terület központi eleme is. A védett terület 3500 hektáron terül el, amelyből mintegy 400 hektárnyi erdő az utolsó jégkorszak óta, azaz 12000 éve nem látott fejszét vagy fűrészt - és embert is csak ritkán. Ezek a körülmények természetesen kiválóak az olyan ritka erdőlakók számára, mint a fekete fajd, a fehérhátú fakopáncs és a hiúz. Feljebb a hegycsúcs felé az olyan alpesi élőlények, mint a hegyi gőte, az alpesi szalamandra, a viperák és az aranysas, a természetes környezetben igazán elemükben érezhetik magukat.

2017 óta UNESCO természeti világörökségi helyszín

Az őserdőben a fák gyakran elérik természetes maximális életkorukat: A lucfenyők és a fenyők akár 600 évesek, a bükkösök akár 450 évesek is lehetnek. A hosszú életű tiszafák és fenyők között vannak 1000 év körüli „öregek” is. A holtfa mennyisége óriási, mely összehasonlíthatatlanul sok gombafaj, moha, zuzmó és bogárfaj élőhelyéül szolgál. És hogy ez így is maradjon, az egész vadon - egyébként Ausztriában eddig az egyetlen terület - a Természetvédelmi Világszövetség legszigorúbb védelmi kategóriájába tartozik. 2017 óta a vadregényes terület mintegy 50 százaléka az UNESCO „A Kárpátok és más európai régiók ősbükkösei” világörökség részét is képezi. A vadon területe így a Grand Canyonnal, a Galápagos-szigetekkel, a Dolomitokkal és a Nagy-korallzátonnyal is egyenrangú természeti jelenség.

Egyedülálló: tapasztalja meg az európai őserdőt

A szigorú védelmi intézkedések ellenére a dürrensteini természetvédelmi terület igazgatósága változatos kirándulási programokat kínál, a madármegfigyeléstől kezdve a pillangók tanulmányozásán és a virágsétákon át a denevérekkel töltött éjszakáig és a gyermekeknek szóló vezetett túráig. Előzetes foglalás szükséges! Néhány túraútvonalon, mint például a bagoly- vagy a láp-útvonalon (Eulenweg és Moorweg), a Dürrenstein természetvédelmi terület túravezető nélkül is felfedezhető. Ha a vadon területét kompakt formában szeretnénk megismerni, akkor a legjobb, ha ellátogatunk a Lunz am See-ben található Haus der Wildnis látogatóközpontba, amely a modern technológiának köszönhetően lehetőséget nyújt arra, hogy az őserdőt valósághű és magával ragadó módon ismerje meg a látogatót.