A hegyikerékpáros útvonal

Egy mountain bike útvonal élményét annak hossza, szintkülönbsége, jellege (trekking, singletrail, shared trail) és nehézségi fokozata határozza meg.

A hegyikerékpáros útvonal olyan kerékpározásra engedélyezett szakaszokból áll, melyek túlnyomó részt, legalább 70% körüli arányban singletrail-ek, erdészeti utak valamint alpesi legelőkön kialakított ösvényeken haladnak.

Ez egyidejűleg azt is jelenti, hogy más eszközök is közlekedhetnek itt, mint teherautók, traktorok, ill. egyes természeti jelenségek is veszélyforrásként léphetnek fel – ezért óvatosságra intünk mindenkit.

Nehézségi fokok

A mountain bike útvonalaknak három nehézségi kategóriája létezik: könnyű (kék), közepesen nehéz (piros) és nehéz (fekete). A kék szakaszok családbarát, gyakran normál kerékpárral is bejárható, gyér forgalmú etapok. Az esetlegesen előforduló veszélyesebb szakaszok jól ki vannak táblázva. A piros nyomvonalak gyakorlottabb bringásoknak alkalmasak, ahol már megfelelő felszerelés is ajánlott – mivel a maximális lejtés rövidebb szakaszokon a 17%-ot is elérheti. Még meredekebbek a fekete jelzésű mountain bike útvonalak. Ezeket csak kiváló kerékpáros tudással rendelkezők vehetik igénybe – a megfelelő felszerelés kötelező.