Streckentypen Mountainbike, © Niederösterreich-Werbung/Markus Frühmann

A négy mountain bike pályatípus

A hegyikerékpárosok legszívesebben azokon a szakaszokon közlekednek, melyek megfelelnek a képességeiknek – a különböző pályatípusok és nehézséfi fokok segítenek a választásban.

Alapvetően a hegyikerékpáros nyomvonalaknak három változata fordul elő: ttrekking, singletrail és shared trail. Mindegyik típus lehet könnyű (kék), közepesen nehéz (piros) és nehéz (fekete) kategóriájú.

A megfelelő pálya kiválasztása

A normál terepkerékpáros útvonalakon kevesebb a szilárdburkolatú szakaszok aránya, mint a trekking útvonalakon, ezért is népszerűbbek a szenvedélyes hegyikerékpárosok körében. A mountain bike vagy hegyi kerékpáros [útvonalakon kisebb az aszfaltozott utak aránya, mint a mountain bike trekking útvonalakon és ezért népszerűbbek a szenvedélyes terepkerékpárosok körében. A trekking útvonalakat inkább a túrázók választják, de olykor e-bike-osokat is látni rajtuk. Ezen felül mindkét útvonaltípus tartalmazhat singletrail és shared trail nyomvonalakat is, habár az utóbbit gyakran használják gyalogosan túrázók is. Ebből következik, hogy itt különösen figyelmesen kell tekernünk a kerékpáros fair play szabályok betartása mellett.

 

Mountain bike pályatípusok