Heurigerben ízlik legjobban a bor

Bor, must, gyümölcslé és egy kiadós uzsonna – ezt kínálja a számos alsó-ausztriai hagyomásnyos borozó Heuriger.

Aki szeretné élvezni Alsó-Ausztria borait, feltétlenül látogasson el a hagyományos borozók (Heuriger) valamelyikébe!

A „Heuriger” rendszerint olyan borozót, vagy gyümölcsleveket árusító helyet jelöl, ahol a borász saját borát, termékét méri ki idényjelleggel. Azt, hogy egy adott „Heuriger” nyitva van éppen, a kifüggesztett „Aus´gsteckt is´!“ feliratú tábláról, vagy a Borozónaptárra (Heurigenkalender) vetett pillantásból lehet megtudni.

A „Heuriger”-ben a jó pohár borhoz – illetve, ha ún. „Mostheuriger”-ről van szó, akkor a gyümölcsborról (általában körte) – regionális jellegű ételeket szolgálnak fel: helyi készítésű kolbász- és sajtféléket, sonkát, szalonnát, füstölt húsokat, szaftos sülteket, különböző szendvicskrémeket és még sok mindent. A helyi borozók közismert specialitása a Brettljausen: hidegtálnak is mondhatnánk, ugyanis fatányéron szervírozott hideg ételeket: húskészítményeket (felvágott, sonka), kenyérre kenhető krémeket, zöldséget, ecetes uborkát vagy pepperóni paprikát értenek alatta.

Más Heuriger borozókban a megfelelő engedélyek birtokában meleg ételeket is felszolgálnak, ezeken a helyeken elsősorban húsgombóc, fasírt, sertéssült kerül az asztalra.