ÜDíTő

lazítás

Header Startseite Weinherbst, © Julius Hirtzberger

Borősz Alsó-Ausztriában

Ünnepeljük meg a szüretet: Az alsó-ausztriai Borősz idején rendezett borfesztiválokra ellátogatva közvetlenül a pincesorokon kóstolhatja meg a borokat.

Mi, alsó-ausztriaiak annyira szeretjük borainkat, hogy külön ötödik évszakot iktattunk be nekik: az alsó-ausztriai Borőszt. Augusztustól novemberig a bor körül forog az élet.

A szőlő virágzásától a szüretig, a pincesori ünnepektől a hálaadásig, a borkeresztelőtől az új nedű tavaszi kóstolásáig számos alkalom kínálkozik arra egész évben, hogy a bort megünnepeljük. Az alsó-ausztriai Borősz nem más, mint a nyárutó, vagy vénasszonyok nyara, amikor a legszebb arcukat mutatják és aranysárga, gesztenyebarna színben pompáznak a szőlőskertek. Csak ritkán esik az eső, a levegőt a kipréselt must és érett alma illata tölti be. A természet lágy színekbe öltözteti a végtelennek tűnő szőlősorokat, olykor pedig titokzatos ködfoszlányok lengenek tova a hangulatos szőlők teraszai fölött.

A borászok sikerének titka: hagyomány és innováció találkozása

Alsó-Ausztria borrégióiban 1100 pincesoron ünneplik a bort. A borászok kitűnő borokkal lépnek a piacra, s nem véletlenül: a régióhoz való kötődés, a hagyományok szeretete és újító szellem jellemzi őket. Év Borászává“ választotta, és még számos további sikeres borász él Alsó-Ausztriában. A siker kulcsa valószínűleg három dologban keresendő: a legkiválóbb minőségű, profi borászati eljárásokban, a borászok hozzáállásában, valamint e vidék különlegesen kedvező talajában, amely ideális a zöldveltelini, a rizling, a fehérburgundi és a chardonnay termesztéséhez. Ausztria első DAC bora, azaz minösítési kritériumok alapján kontrolált bora, a Weinviertelben termelt zöldveltelini, melynek ismertetőjegyei a gyümölcsösség, fűszeresség és borsosság. A ritka pirosveltelinit Ausztria legrégebbi borászatában, a Stift Klosterneuburg apátságban kóstolhatja meg az utazó. De felfedezésre csábítanak olyan őshonos fajták is, mint a Rotgipfler és a cirfandli a Bécsi-erdőben.

Borúti ünnepek

Borkultúra: erős gyökerek, fiatal hajtások

Ausztria vezető bortermelő tartománya egész Európában egyedülálló módon kapcsolja össze a 2000 éves szőlőkultúrát a modern idők szellemével. A hagyományos pincesorokon a borospincékbe invitálják a látogatót: nincs ez másként Rohrendorfban, Ausztria leghosszabb pincesorán sem. A borutakon találhatjuk az európai borász-építészet igazi tárházát, ahol nagy kiterjedésű területen arányaiban Európa legtöbb hagyományos és modern borászati építménye látható.

Borfesztiválok és boros utazások kinek-kinek kedve szerint: a borkóstolóktól a borásztanyán töltött szabadságig

Amilyen szeretettel termesztik a szőlőt, illetve termelik és gondozzák a bort Alsó-Ausztriában, olyan élettel teli és vidám a mindennapok élő borkultúrája. Az alsó-ausztriai borutak mentén 1100 pincesor várja a betérőket közös ünneplésre, mulatozásra.

Nálunk minden nap ünnep. Sok alkalom kínálkozik a bor megünneplésére: több száz borfesztivál, újbor-bemutatók, helyi borozókban (Heurige) rendezett szüreti mulatságok, szőlőültetvények megtekintése vezetéssel. Sok látogatót vonzanak a hangulatos, ínycsiklandozó pincesori ünnepek, amelyek során élvezettel kóstolhatjuk az új évjáratú borokat. A híres pincesorok és a hagyományőrző borászok keltette varázslatos hangulat hatása alól aligha képes kivonni magát bárki. A kitűnő borkulináriumokban a legjobb borok és ínyenc ételek élvezete kapcsolódik össze. A nyolc borvidéken számtalan helyi borkimérés (Heurige) és borozó várja vendégeit. A nemes nedűk különösen ízléses bemutatkozásának helyszínei a vinotékákban és ún. borvilágokban rendezett borkóstolók. Dürnsteinben készül a borkorcsolyaként is kitűnő, ropogós héjú, különleges zsemleféleség, a Wachauer Laberl. A finom falatok után gyalog vagy akár kerékpáron is bebarangolhatjuk a csodaszép szőlőültetvényeket. Az igényes borfogyasztás szerelmesei rendszerint rajonganak az ínyencutazásokért és a borosgazdáknál eltöltött szabadság jelentette élményekért. Tehát: Egészségünkre!

Borősz Krems-völgyében, © Barbara Krobath

A nyolc borvidék

Tovább olvas
Nyaralás a Weinviertelben, Bioweingut Weber, © Niederösterreich Werbung/Julius Hirtzberger

Nyaralás borászatoknál

Tovább olvas
Bor Élmény Traisental , © Niederösterreich Werbung/schwarz-könig.at

Túrázás és kerekezés a borvidékeken

Tovább olvas
Heurigen specialitások, © Wienerwald Tourismus/Andreas Hofer

A legjobb heurigerek

Tovább olvas
Bor Ősz, Carnuntum élmény, © Niederösterreich Werbung/Tom Lamm

Bor Őszi események

Tovább olvas
Kilátás Mailberg, Weinviertel felé, © Niederösterreich Werbung/Romeo Felsenreich

Boros utazások

Tovább olvas