Utazás a kőkorszakba

Látogatás a mamutnál és társainál: Ahol Alsó-Ausztriában a leglátványosabb a kőkorszak.

A 27000 évvel ezelőtt készült Willendorfi Vénusz ugyan Alsó-Ausztria leghíresebb lelete a kőkorszakból, azonban messze nem az egyetlen. Számos múzeum mutatja be, hogy miként éltek az őskori vadászok és a gyűjtögető életmódot folytatók.

Alsó-Ausztriában nemcsak számos ásatási hely található, hanem jónéhány olyan helyszín is, ahol elmerülhetünk a kőkorszakban. Pl. a MAMUZ-ban a kastélyban Asparn an der Zayaban a mamutvadászat 40000 évvel ezelőtti korától egészen a korai középkorig lenyűgöző módon mutatják be az élet fejlődését. A kiállítás egy népszerű úti cél, mely kiváltképp annak köszönhető, hogy eredeti méretben építettek fel őskori lakhelyeket. Kiegészítésképpen a MAMUZ múzeumban Mistelbachban évente váltakozó kiállításokon mutatnak meg érdekességeket a múltból.

Mamutok, körsírok és Vénusz

Az Urzeitmuseum Nußdorf ob der Traisenben egy eredeti méretű mamuttal a bejáratnál a Traisental legfontosabb leleteit mutatja be. A Heldenbergen megtekinthetjük egy újkőkorszaki falu rekonstrukcióját, valamint a legendás körsírrendszert. És a Willendorfi Vénusz? Az napjainkban a bécsi természettudományi múzeumban vendégeskedik. Willendorfban a Venusium azonban számos egyéb leletet is bemutat.