Fedezze fel Bécs déli régióját kerékpáron, © (c) Wienerwald Tourismus GmbH/Raimo Rumpler

Kerékpár, kultúra és kulinária a folyó mentén

Fedezze fel Bécs déli régióját kerékpáron: úton a Bécsújhelyi-csatorna mentén a Bécsi-erdő termálrégiójában

Szüntelenül a folyó mentén haladunk, miközben tekintetünk megpihen a napsütötte szőlőskerteken és messzire nyúló szántóföldeken a Bécs-erdő termálrégiójában. Újra és újra történelmi építmények szegélyezik utunkat, mint pl. zsilipek, hidak és letűnt idők vízvezetékei. Ahol egykoron szenet, téglát és fát szállítottak Bécsújhelyről a fővárosba, ott manapság bringások élvezhetik a táj különlegességét. A Bécsújhelyi-csatorna és a folyó mentén található települések érdekes ipartörténeti betekintést nyújtanak a múltba és számos felfedezni valót rejtegetnek. A pihenésről pedig hagyományos borozók, vendéglők, múzeumok, látványosságok és történelmi fürdőhelyek gondoskodnak.     

Út a borhoz.

Csakúgy, mint egykoron, napjainkban is eltérőbbnél eltérőbb városokat és településeket köt össze a Bécsújhelyi-csatorna. Ezek borról, gyógyforrásokról és iparról tanúskodnak, melyek hajdanán meghatározták a vidéket. 

Aki kerékpárral indul neki Bécsben az útnak, az Vösendorf, Biedermannsdorf, Laxenburg, Guntramsdorf, Gumpoldskirchen, Traiskirchen, Pfaffstätten, Baden, Bad Vöslau, Kottingbrunn, Leobersdorf, Schönau an der Triesting, Sollenau, Ebenfurth településein át ér végül Bécsújhelyre, mely 2019-ben a tartományi kiállítás színhelye. 

Roppant előnyös: Minden település elérhető busszal és vonattal is. Így a túra kiinduló- és célpontját igény szerint választhatjuk ki.

Víz mentén.

A Bécsújhelyi-csatornát legalaposabban két keréken fedezhetjük fel. Aki egy hosszabb túrára vállalkozik, az a Duna menti kerékpárútról (EuroVelo 6) vagy a Weinviertelből érkező EuroVelo 9-ről is becsatlakozhat az újonnan kitáblázott Thermenradweg szakaszba. Összesen 60 km-en tekerhetünk Bécstől a bortermelő termálrégión át Bécsújhelyig. A szakasz jobbára teljesen sík terepen, a folyó mentén halad. Új pihenőhelyek gondoskodnak a lazításról és új táblák kalauzolnak el az útvonal mentén elterülő településekig. A Thermenradwegről számos másik kerékpárútra is letérhetünk:

Frissítő felfedezések.

Útközben különleges fürdőzőhelyek gondoskodnak a felfrissülésről: a Römertherme és a Thermalstrandbad a szemrevaló kisvárosban, Baden bei Wienben, vagy a történelmi Thermalbad Bad Vöslauban. Laxenburg kastélyparkjában is csordogál a víz, méghozzá tavakban, patakokban és vízesésekben. 

Kulinária és kényelem.

Aki kulináris élményekre is vágyik, az betérhet a termálrégió TOP heurigereinek, vagyis hagyományos borozóinak egyikébe, ill. számos kerékpárosbárt étterem közül választhat, de étkezhet a „Wirtshauskultur Niederösterreich“ minősítéssel rendelkező vendéglők egyikében is. Szállásként pedig a „bett+bike“ hoteleket ajánljuk.

Bécsi-erdő kerékpáros térkép letöltése