Montain bike singletrail

A singletrail nyomvonalak igényesebb kerékpárosok körében kedvelt szakaszok, melyek gyakran köveken, gyökereken és speciálisan kialakított kanyarokon vezetnek.

A könnyebb tervezés érdekében a mountain bike singletrailek a meglévő nehézségi fokozatok, vagyis a könnyű (kék), közepes (piros) és nehéz (fekete) besorolás mellett S0-tól S5-ig további kategóriákba sorolhatók.

Ez a skála az átlagos hegyi kerékpároshoz igazodik egy technikailag naprakész kerékpárral. Az S0-val és S1-el jelzett nyomvonalszakaszok a kék jelzéshez tartoznak – tehát a legkönnyebbek – az S0-ás útvonalakhoz nincs szükség semmilyen kerékpáros tudásra. Az S1-es jelzésű utakon már lehetnek kisebb akadályok, mint lapos gyökerek és kis kövek. A közepesen nehéz szakaszok S2-es jelzéssel már könnyebb, szűk, esetenként hullámos kanyarokkal rendelkeznek, itt a gyökerek és a kövek is nagyobbak.

Az S3 és S5 közötti nehézségi szintek a fekete pálya megfelelői. Egy S3-as szakaszon már kiváló kerékpáros tudás szükséges. Nagy szikladarabok, magas lépcsők, szűk kanyarok és döntött utak kombinációja okoznak kihívást csúszós úttal fűszerezve. Az S4 és S5 jelölésű pályákon speciális trail-bike technika szükséges – hiszen itt hurokszerű szűk kanyarok lépcsőkkel, extrém meredek rámpák, területek nagy szikladarabokkal (S4) vagy kavicshordalékos területek (S5) a standard.